|

Pealinnaleht, Helsingi Sõnumid och Maaelu Tulevik är årets namn

Experter på namnforskning har valt årets namn. Hufvudstadsbladets, Helsingin Sanomats och Maaseudun Tulevaisuus översatta namn uppmärksammade Estlands självständighet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Årets namn är Pealinnaleht, Helsingi Sõnumid och Maaelu Tulevik, skriver Helsingfors universitet i ett pressmeddelande. Att översätta namnet var ett enkelt men elegant sätt att uppmärksamma Estlands självständighet, enligt de 48 namnforskare som gjorde valet.

På en andra plats i namnforskarnas omröstning kom, Aaro Veli Väinämö. Presidentparet Sauli Niinistö och Jenni Haukio valde ett klassiskt finskt namn för sin son, vilket hedrar den finska namntraditionen enligt motiveringen.

På tredje plats kom stiftelsen Kompensäätiö för sitt finurliga och aktuella namn, en blandning av ordet för att kompensera och stiftelse. Kompensäätiö har grundats av De grönas tidigare riksdagsledamot Antero Vartia.

Årets namn är en hedersutnämning som väljs årligen på Helsingfors universitets namnforskningsevenemang Nimistötutkimuksen päivät.

Kommentarer
|

Veikkaus planerar säga upp 400 – slutspelat på restauranger?

Nyhetsbild
Omkring hälften av de anställda som omfattas av samarbetsförhandlingarna arbetar i huvudstadsregionen Foto: Pixabay
Spelbolaget Veikkaus planerar att lägga ned spelbordsverksamheten på restauranger. Dessutom planerar bolaget att omorganisera sin verksamhet.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Ekonomi

Inga nya vindkraftverk byggdes 2018, men nu investeras det igen

Det byggdes inga nya vindkraftverk i Finland 2018, men vindkraftens årsproduktion ökade med över 20 procent. Över 40 procent av vindkraftverken finns i norra Österbotten.

Nyhetsbild
Lokalt

Invånare tog del av Vasklotplan – undrade om buller och utsläpp från nya fabriken

Förslaget om en ny cykelväg  fick tummen upp av Vasklotborna. Men att deras idrottsplan hamnar under Wärtsiläbygget gillar de inte.

Nyhetsbild
Kultur

En av Sveriges mest hyllade hårdrockgrupper spelar i Vasa

Sångerskan Johanna Sadonis har kallats "en av den samtida rockscenens starkast lysande stjärnor". Hennes band Lucifer har konsert i Vasa på fredag.

Nyhetsbild
Lokalt

Yle: Infekterat i Solf församling – gammal konflikt säger förra kyrkoherden

SOLF Anställda och kyrkoherden har inte kommit överens i Solf församling. Onödigt gå till Yle med gammal konflikt, tycker tidigare kyrkoherden om bråket.

Mest läst senaste veckan