|

Över 600 saknas i Kalifornienbränder

NyhetsbildZoom
Räddningsarbetare söker efter mänskliga kvarlevor i resterna av ett hus i Paradise i Kalifornien. Foto: Terry Chea/AP/TT
Det tröstlösa arbetet med att leta igenom rykande bråte, identifiera kvarlevor och hitta bostäder åt tiotusentals evakuerade pågår i norra Kalifornien i USA. Antalet döda i den katastrofala Camp Fire-branden har stigit till 63 och över 600 saknas.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Brandmän, nationalgardister, hundar och rättsmedicinska experter kammar igenom områden som mer eller mindre har blivit till aska. Samtidigt kallas anhöriga till sheriffkontoret i länet Butte County för att lämna dna-prov så att brandens offer ska kunna identifieras.

– En förfärlig uppgift. Vi känner verkligen med dem som inte vet vad som har hänt med sina kära. Vi vill ge dem svar, säger Steve Collins vid sheriffkontoret till nyhetskanalen CNN.


Länets sheriff och rättsmedicinska chef Kory Honea uppger att antalet döda har stigit till 63 och att de saknade har ökat till 631 personer. Detta efter att inspelade nödsamtal och rapporter som lämnades efter att den katastrofala branden bröt ut i torsdags har gåtts igenom. Han reserverar sig för att namn kan förekomma två gånger och säger att vissa uppgifter är svåra att verifiera, eftersom mobilnätet ligger nere på många platser.

– Jag vill att ni förstår att det kaos som vi hanterade är utöver det vanliga.

Enbart 40 procent av "Camp Fire"-branden, den dödligaste i Kaliforniens historia, uppges vara under kontroll. Bilder visar förvridna rester av byggnader, halvsmälta bilar och vitklädda räddningsarbetare med munskydd. Samtidigt försöker myndigheterna hitta boende för de tiotusentals som evakuerats, varav vissa sover i tält och husvagnar på parkeringsplatser.

Vad som orsakat lågorna är inte fastställt. USA:s president Donald Trump, som på lördag ska besöka det drabbade området, har via Twitter hävdat att misskötsel av delstatens skogar ligger bakom. Andra pekar på klimatförändringar – samt rådande torka i kombination med starka vindar.


Myndigheten Cal Fire, som har inlett det mödosamma utredningsarbetet, pekar på att den mänskliga faktorn nästan alltid är inblandad. Till exempel kan den utlösande gnistan ha kommit från en kastad cigarett eller trasig elledning, enligt uppgifter till The New York Times.

Parallellt rapporteras ytterligare minst tre personer ha omkommit i den så kallade Woolsey-branden i södra Kalifornien.

Svåra bränder i Kalifornien

  • USA-delstaten Kalifornien har de senaste åren drabbats av svåra skogsbränder. Forskare kopplar dem till de ovanligt långa perioder av torka som uppstått, som är symtomatiska för de globala klimatförändringarna.
  • I augusti 2018 rasade hundratals bränder i delstaten, och två av dem gick ihop och bildade branden som kallades Mendocino Complex. Det var den största markbranden i Kaliforniens kända historia, 185 000 hektar. Den bröt ut i juli och brandkåren lyckades inte få den under kontroll förrän i slutet av september.
  • Rekordet för den största branden i Kalifornien var då mindre än ett år gammalt – den så kallade Thomasbranden i slutet av 2017 härjade över 114 000 hektar.
  • Den tredje största branden i delstatens historia var också en av de dödligaste. Cedarbranden 2003 brann över 110 000 hektar. 15 personer omkom.
 

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan