Internationella åklagare har haft ögonen på honom sedan 2015. Men 43-årige Yekatom greps först i oktober efter att ha dragit sitt vapen och skjutit i luften i samband med ett bråk i parlamentet, där han suttit som ledamot. Händelsen visar på hans benägenhet till fortsatt våld och ett gripande var därför nödvändigt, heter det i ICC:s arresteringsorder.

Nu ställs Yekatom inför ett första förhör i domstolen, efter att han skickats till ICC i helgen.

Han anklagas för en rad grova brott i samband med de senaste årens våldsamheter mellan kristna och muslimska grupper i Centralafrikanska republiken. Hans kristna milis ska ha gjort sig skyldig till flera attacker mot muslimer under 2013 och 2014. Yekatom pekas särskilt ut för att lett en attack i Bangui den 5 december då hans grupp, beväpnad med skjutvapen, granater och macheter dödade flera civila.

Advokat Xavier-Jean Keita säger att Yekatoms grundläggande rättigheter har kränkts. Först på måndagen, i Haag, fick han tillgång till en advokat.

Keita uppgav också i ICC att behandlingen av hans klient varit "brutal" i hemlandet.

– Han blev torterad, säger han (Yekatom). Han blev slagen med Kalasjnikovs (automatkarbiner) och gevärskolvar, och han har fortfarande synliga tecken från misshandeln, säger advokaten.

Han tillägger att sjukvårdspersonalen på ICC noterat skadorna.

Flyktingar, som fördrivits på grund av våldsamheterna i Centralafrikanska republiken, i ett läger i huvudstaden Bangui. Arkivbild.

Vad gäller anklagelserna om tortyr svarade ICC-domaren Antoine Kesia-Mbe Mindua:

– Ni har lyft ett mycket viktigt problem och vi kan inte avhandla det muntligen. Vi måste ha en skriftlig inlaga, i det här skedet kan vi inte diskutera frågan och heller inte lösa den.

Alfred Yekatom säger att han inte hört ett ord om några krigsförbrytelser innan han kom till Haag.

– När jag kom hit i söndags fick jag några dokument och jag läste åtalspunkterna. Ingen sade någonting till mig där (i hemlandet), det var först här jag fick höra det. 

Fakta: Centralafrikanska republiken

  • Centralafrikanska republiken, ofta förkortat CAR, är ett av världens fattigaste länder och kaos utbröt där 2013 när den kristne dåvarande presidenten François Bozize drevs bort av den i huvudsak muslimska rebellgruppen Seleka.
  • Kuppen startade hämndattacker mellan kristna och muslimska grupper. Tusentals har dödats och en femtedel av invånarna i Centralafrikanska republiken befinner sig på flykt.
  • FN:s fredsbevarande insats Minusca omfattar 12 500 personer. Styrkan utplacerades i Centralafrikanska republiken 2013.
  • I februari 2016 valdes Faustin-Archange Touadera, tidigare premiärminister under François Bozize och matematikprofessor, till president i det svårt krigshärjade landet. (TT)