Hamnstaden al-Hudaydah (Hodeidah) har hamnat i fokus i kriget mellan Huthirebellerna, som kontrollerar staden, och regeringsstyrkor som stöds av en saudiskledd militärallians. Den senare håller staden under blockad och enligt FN hotas 14 miljoner människor av svält om hamnen förblir stängd.

Griffiths har sagt att båda parter lovat att delta vid fredssamtalen som planeras att hållas i Sverige i början av december. Under torsdagen träffade FN-sändebudet Huthirebellernas ledare Abd al-Malik al-Huthi, som uppger att de bland annat diskuterade hur vägen till fredssamtal kan underlättas.


Jemenkriget eskalerade när den saudiskledda alliansen grep in i mars 2015 för att försöka återinsätta den internationellt erkända regering som rebellerna året före drev ut från Sanaa. Konflikten har skördat minst 10 000 människors liv och innebär stora lidanden för civilbefolkningen.

Omkring 85 000 barn under fem år kan ha svultit ihjäl i Jemen sedan 2015, uppskattar Rädda barnen.

Konflikten i Jemen

  • Jemen bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig.
  • Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.
  • Huthirebellerna kände sig diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.
  • I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har över 10 000 människor dödats och miljontals drivits på flykt. Flera försök till fredsavtal har misslyckats, senast i september.