Mbowe greps tillsammans med den oppositionella parlamentarikern Esther Matiko.

– De togs omedelbart i fängsligt förvar. Det innebär att de inte längre är på fri fot. Domaren har sagt nej till att de släpps mot borgen, säger Vincent Mashinji, generalsekreterare i Mbowes parti Chadema.

Även han, liksom ytterligare sex andra, är misstänkta i rättsfallet.

Mashinji säger att Mbowe inte infann sig i rätten den 1 och den 8 november eftersom han var sjuk. Matiko missade en av förhandlingsdagarna eftersom hon var på arbetsresa i Burundi, enligt Mashinji.

Åtalet rör bland annat vad Mbowe sade under ett tal den 16 februari under protester där en 22-årig student dödades av en förlupen kula från polisen.

Landets president John Magufuli har kritiserats för en auktoritär ledarstil samt för att trycka ner oppositionella och begränsa yttrandefriheten. Den senaste tiden har också förföljelser av hbtq-personer uppmärksammats. 

Fakta: Tanzania

  • Den östafrikanska staten Tanzania har drygt 55 miljoner invånare (2016). Republiken fick sin nuvarande form 1964 som en sammanslagning av fastlandets Tanganyika och ögruppen Zanzibar.
  • Tanzania är relativt biståndsberoende, runt 10 procent av stadsbudgeten kommer från bistånd. Politiskt har CCM-partiet varit totalt dominerande sedan självständigheten, det vänstersocialistiska partiet har vunnit alla flerpartival sedan 1995 och både nuvarande president John Magufuli och premiärminister Kassim Majaliwa är CCM-politiker.
  • Den 59-årige Magufuli har varit president sedan 2015 och politiker sedan 1995.
  • Källa: Landguiden (TT)