|

Regeringen föreslår ändringar i asylsökandes ansökningar

NyhetsbildZoom
Inrikesminister Kai Mykkänen lämnade in en proposition till riksdagen som innehåller preciseringar för asylsökandes nya ansökningar. Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva
Asylsökanden som har fått avslag måste kunna motivera varför de vill ompröva beslutet. Regeringen föreslår ändringar i behandlingen av nya ansökningar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På onsdagen överlämnade regeringen en proposition till riksdagen. Enligt Inrikesministeriets pressmeddelande grundar sig ändringarna på EU:s asylförfarandedirektiv.

– En rättsstat ska garantera en rättvis behandling av asylansökningar. Till det hör också besvärsrätt till domstolar och möjlighet att göra en ny ansökan om det finns ett giltigt skäl, säger inrikesminister Kai Mykkänen i pressmeddelandet.

En ny ansökning i fördröjningssyfte ska inte förhindra att ett beslut om avvisning verkställs, skriver Inrikesministeriet i pressmeddelandet.

– Asylsystemet fungerar dock inte om den som fått avslagsbeslut som vunnit laga kraft inte lämnar landet. Syftet med de ändringar som nu görs är att förhindra missbruk av nya ansökningar i fördröjningssyfte, säger Mykkänen.

En ny ansökan måste lämnas in genast när det finns grunder för en sådan, inte först när förberedelserna för avlägsnandet ur landet redan har gjorts – till exempel på flygplatsen, skriver Inrikesministeriet.

Kommentarer
|

Sannfinländarna gav varning åt en partimedlem för osakligt beteende

Nyhetsbild
Sannfinländarna gav i fredags på sitt partistyrelsemöte en varning åt en medlem som i juli deltog i den nationalistiska grupperingen Kansallismielisen Liittoumas sommarläger. Foto: Catariina Salo/SPT
Sannfinländarna gav i fredags på sitt partistyrelsemöte en varning åt en medlem som i juli deltog i den nationalistiska grupperingen Kansallismielisen Liittoumas sommarläger, skriver Uutissuomalainen. På lägret sköt man på måltavlor med bilder på bland annat finländska politikers ansikten.

Mest läst senaste veckan