|

Regeringen föreslår ändringar i asylsökandes ansökningar

NyhetsbildZoom
Inrikesminister Kai Mykkänen lämnade in en proposition till riksdagen som innehåller preciseringar för asylsökandes nya ansökningar. Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva
Asylsökanden som har fått avslag måste kunna motivera varför de vill ompröva beslutet. Regeringen föreslår ändringar i behandlingen av nya ansökningar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På onsdagen överlämnade regeringen en proposition till riksdagen. Enligt Inrikesministeriets pressmeddelande grundar sig ändringarna på EU:s asylförfarandedirektiv.

– En rättsstat ska garantera en rättvis behandling av asylansökningar. Till det hör också besvärsrätt till domstolar och möjlighet att göra en ny ansökan om det finns ett giltigt skäl, säger inrikesminister Kai Mykkänen i pressmeddelandet.

En ny ansökning i fördröjningssyfte ska inte förhindra att ett beslut om avvisning verkställs, skriver Inrikesministeriet i pressmeddelandet.

– Asylsystemet fungerar dock inte om den som fått avslagsbeslut som vunnit laga kraft inte lämnar landet. Syftet med de ändringar som nu görs är att förhindra missbruk av nya ansökningar i fördröjningssyfte, säger Mykkänen.

En ny ansökan måste lämnas in genast när det finns grunder för en sådan, inte först när förberedelserna för avlägsnandet ur landet redan har gjorts – till exempel på flygplatsen, skriver Inrikesministeriet.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan