|

Regeringen föreslår ändringar i asylsökandes ansökningar

NyhetsbildZoom
Inrikesminister Kai Mykkänen lämnade in en proposition till riksdagen som innehåller preciseringar för asylsökandes nya ansökningar. Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva
Asylsökanden som har fått avslag måste kunna motivera varför de vill ompröva beslutet. Regeringen föreslår ändringar i behandlingen av nya ansökningar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På onsdagen överlämnade regeringen en proposition till riksdagen. Enligt Inrikesministeriets pressmeddelande grundar sig ändringarna på EU:s asylförfarandedirektiv.

– En rättsstat ska garantera en rättvis behandling av asylansökningar. Till det hör också besvärsrätt till domstolar och möjlighet att göra en ny ansökan om det finns ett giltigt skäl, säger inrikesminister Kai Mykkänen i pressmeddelandet.

En ny ansökning i fördröjningssyfte ska inte förhindra att ett beslut om avvisning verkställs, skriver Inrikesministeriet i pressmeddelandet.

– Asylsystemet fungerar dock inte om den som fått avslagsbeslut som vunnit laga kraft inte lämnar landet. Syftet med de ändringar som nu görs är att förhindra missbruk av nya ansökningar i fördröjningssyfte, säger Mykkänen.

En ny ansökan måste lämnas in genast när det finns grunder för en sådan, inte först när förberedelserna för avlägsnandet ur landet redan har gjorts – till exempel på flygplatsen, skriver Inrikesministeriet.

Kommentarer
|

Högtryck över Finland – kan bli över 20 grader i början av veckan

Nyhetsbild
Det kan bli över tjugo grader varmt i början av veckan. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva
I söder och i väster blir det sol, men mot slutet av veckan blir det kanske molnigare igen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan