|

Snabba ryck mot terror på nätet

NyhetsbildZoom
Terrorpropaganda på nätet ska bort inom en timme om EU:s justitieministrar får som de vill. Arkivfoto. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix/TT
Bums bort med terrorpropaganda som sprids via nätplattformar som Youtube och Facebook. Det är grundlinjen i de nya EU-regler som medlemsländernas justitieministrar enades om i Bryssel i dag, bara tre månader efter att förslaget lades fram.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Man ska ha ett system där man kan utfärda en order om att plocka bort straffbart material. Det kan handla om terrorpropaganda eller hur man begår terrordåd och anvisningar om det eller uppmaningar till terrordåd, förklarar Sveriges inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) på väg in till mötet.

Tanken är att sociala medier och andra plattformar ska ha en juridiskt ansvarig i varje land som kan nås med en order från berörda myndigheter om att inom en timme plocka bort det olagliga materialet.

TT: Och hur avgör man vad som är terrormaterial, så att inte legitima politiska åsikter stryker på foten?

– Vi har varit noga med att det man ska träffa måste vara straffbart - inte bara något som man kan tycka är olämpligt, säger Johansson i Bryssel.

Innan reglerna kan träda i kraft krävs även kompromissförhandlingar med EU-parlamentet.

Kommentarer
|

Kanadas premiärminister Trudeau ber om ursäkt för rasistiskt foto

Nyhetsbild
Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Foto: Sean Kilpatrick/The Canadian Press/AP/TT
Kanadas premiärminister Justin Trudeau ber om ursäkt för ett rasistiskt foto taget för 18 år sedan.

Mest läst senaste veckan