|

Jemensamtal: Klart med stort fångutbyte

NyhetsbildZoom
Pressträffen på Johannesbergs slott i Rimbo norr om Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist/TT
De stridande parterna i Jemenkonflikten har redan kommit överens om ett stort fångutbyte, meddelade FN-sändebudet Martin Griffiths kort före samtalsstarten på Johannesbergs slott i Uppland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Tusentals familjer kommer att återförenas, sade Griffiths, som satt invid utrikesminister Margot Wallström (S) på Slottet, om fångväxlingen.

De två betonade den svåra humanitära situation som råder i Jemen och sade att landets framtid ligger i händerna på delegaterna som rest till Sverige.

– Det är nu upp till er, de jemenitiska parterna. Ni har kommandot över er framtid, sade Wallström.

Läget är kritiskt, men Jemenkonflikten kan få ett slut om man verkligen vill det, anser Griffiths:

– Jag vill inte vara överoptimistisk, men jag tänker vara överambitiös.

Flygplatsen i Sanaa, nedtrappning av striderna och tillträde för humanitära hjälporganisationer blir andra teman där. 

FN-källor säger till AFP att de båda sidorna åtminstone till en början kommer att sitta i olika rum, med FN-diplomater gåendes emellan dem. Vid sidan av förtroendebyggande åtgärder ska man tidigt diskutera ett möjligt övergångsstyre i landet.

Senast parterna möttes var 2016 i Kuwait. Griffiths försökte få till fredssamtal i Genève i Schweiz i september i år, men då dök aldrig de Iranstödda Huthirebellerna upp eftersom de ansåg att deras villkor inte tillgodosetts.

Den pågående konflikten intensifierades när Huthirebellerna, som är zayditer och anhängare till en liten gren av shiaislam, tog kontroll över huvudstaden Sanaa 2014. Året därpå började den saudiskledda militärallians som stödjer landets regering och president Abd Rabbu Mansur Hadi att flygbomba rebellerna.

Striderna har slagit hårt mot den fattiga befolkningen i Jemen, där miljontals människor lider av akut hungersnöd. Nära 85 000 barn under fem år med allvarlig, akut undernäring beräknas ha dött sedan i april 2015, enligt en rapport från organisationen Rädda Barnen. Aktuella siffror över flygrädernas offer saknas, men i augusti 2016 uppgav FN att minst 10 000 människor dödats.

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Jungner-Nordgren fortsätter leda Svenska kvinnoförbundet

Svenska kvinnoförbundet valde ny styrelse under sitt årsmöte i Esbo i dag. Anna Jungner-Nordgren från Vasa fortsätter som ordförande. En Korsnäsbo är vice ordförande.

Nyhetsbild
Lokalt

Travveteran jagar framgång – "Jag lever på hoppet"

PEDERSÖRE Segerprocenten och prispengarna är inte lika stora som under toppåren. Efter över femtio år som travkusk kör Rune Granqvist nu den mest hetlevrade hästen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

ANNONS FRÅN NOVIA

Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter. - Jag är nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, säger Olya Tsikhanchuck.

Mest läst senaste veckan