Nya protester mot president Emmanuel Macrons ekonomiska reformer har samlat totalt 31 000 personer i rörelsen Gula västarnas demonstrationer på flera platser i Frankrike, säger vice inrikesminister Laurent Nunez till franska tv-kanalen France 2.

En demonstrant med ett porträtt på president Macron på Champs-Élysées.


Sammanlagt har fler än 700 personer gripits, enligt Nunez. Vid paradgatan Champs-Élysées i Paris har polisen hittat hammare, basebollträn och bouleklot av metall som demonstranterna beväpnat sig med. En del demonstranter har också blockerat ringleden runt huvudstaden.

Förra helgen utbröt kaos på och omkring Champs-Élysées, när demonstranter från proteströrelsen drabbade samman med polis. Affärer plundrades och bilar stacks i brand.

Det är fjärde helgen i rad som våldsamma protester pågår i landet.

Murielle Collaud, schweiziska som bor nära Champs-Élysées, berättar på morgonen om folktomma gator, stängda affärer och restauranger, och en spänd väntan på nya våldsamma protester.

– Efter förra lördagen är alla boende här rädda. Demonstranterna satte eld på byggnader och bilar på vår gata, krossade fönster och vandaliserade banker. Vi vet inte vad som kommer att hända i dag, eller vem vi som bor här ska kontakta för att få skydd. Många säger också att det kommer att bli ännu våldsammare i dag, säger hon till TT.

På morgonen har hon mötts av poliser vid torget Place du Trocadéro.

– De kontrollerar väskor, men det verkar inte särskilt välorganiserat, tillägger hon.

Protesterna i Frankrike

  • Gula västarna (Gilets jaunes) är ett löst sammansatt initiativ som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje mot den franske presidenten Emmanuel Macron och hans politik.
  • Flera lördagar i rad har tiotusentals demonstranter intagit gatorna i Paris och andra franska städer som Lille och Marseille. Stundtals har protesterna gått våldsamt till och lett till vandalisering.
  • Under förra helgens demonstrationer blev Triumfbågen nedklottrad och lyxbutiker längs Champs-Élysées fick sina fönsterrutor krossade. Över 260 personer skadades, däribland flera poliser, och över 400 greps. (TT)
 

Inga bilar fanns då på gatorna och få människor hade vågat sig ut till fots.

Eiffeltornet, Louvren och flera andra stora turistattraktioner har stängts.

Enligt inrikesminister Christophe Castaner väntades färre demonstranter den här helgen, men bland dem många extremt våldsamma individer. Både höger- och vänsterextremister samt kriminella gäng deltog i våldsamheterna i Paris förra helgen, enligt polisen.

– De här senaste tre veckorna har ett monster uppstått, som rymt från sina skapare, säger Castaner och uppmanar fredliga demonstranter att inte beblanda sig med "huliganer".

Säkerhetspådraget är rigoröst. Ungefär 90 000 poliser är i tjänst i hela landet, omkring 8 000 av dem i Paris.

– Vi gör allt vi kan för att det ska bli en dag utan våld i dag, så att dialogen som vi påbörjat den här veckan kan fortsätta under bästa möjliga omständigheter, säger premiärminister Édouard Philippe i fransk tv.

Missnöjet började med planerade prisförändringar på fossila bränslen. Men de skattehöjningar det handlade om – 4 cent per liter bensin och 7 cent per liter diesel – är nu tillbakadragna av regeringen. Däremot återstår ett allmänt missnöje kring att president Emmanuel Macron går för fort fram med sina reformer.

Macron har hållit en mycket låg profil den senaste tiden och låtit premiärministern sköta krishanteringen utåt.

Och kanske börjar eftergifterna ge resultat. Enligt de senaste opinionsmätningarna sjunker stödet för Gula västarna.

I den belgiska huvudstaden Bryssel har polisen gripit omkring 70 personer inför liknande protester som de franska Gula västarnas. Området där EU-kommissionen och EU-parlamentet har sitt högsäte har spärrats av i förebyggande syfte.