– Det är en humanitär och nationell säkerhetskris vid USA:s sydliga gräns, sade presidenten, och lade till att USA inte har plats för alla som vill komma in i landet.


Trump tog upp de svåra omständigheter som migranter under sin resa till USA utsätts för på vägen norrut. Bland annat utsätts många kvinnor för sexuella övergrepp.

– Kvinnor och barn är de största offren i det här trasiga systemet. Det här är den tragiska verkligheten i olaglig invandring vid vår södra gräns, sade presidenten.

– Det är den här onda cirkeln av mänskligt lidande som jag är fast besluten att sätta stopp för.

Trump sade att det behövs 5,7 miljarder dollar för att bygga en mur, som kan komma att bli byggd av stål i stället för betong, enligt Trump på Demokraternas begäran.

Den olagliga immigrationen dränerar de offentliga finanserna och drabbar både arbetstillfällen och löner i landet, enligt presidenten.

– Den södra gränsen är en pipeline för enorma mängder olagliga droger, bland annat metamfetamin, heroin, kokain och fentanyl. Varje vecka dör 300 av våra medborgare av heroin. 90 procent av den kommer från vår södra gräns.


Han talade om de olagliga invandrare med brottsligt förflutet som anklagats för olika brott i USA, och om tusentals amerikaner som har dödats av olagliga invandrare, och varnar för att tusentals fler liv kommer att gå förlorade om inget görs.

Syftet med presidentens tal var att locka ett större folkligt stöd för gränsmuren mot Mexiko som var ett av hans viktigaste vallöften. Talet, som tog nio minuter, direktsändes på bästa sändningstid i de stora amerikanska tv-kanalerna.

Frågan om gränsmuren har lett till en konflikt som har lett till att delar av den amerikanska statsapparaten hittills har hållits stängd i 18 dagar.

Trump uppgav för några dagar sedan att det kan bli aktuellt att utlysa nationellt nödläge, men han nämnde inget om ett sådant i sitt tal. Att utlysa nödläge skulle göra det möjligt för presidenten att kringgå kongressen i vissa beslut, och att använda pengar ur försvarsbudgeten för att bygga gränsmuren. Ett sådant beslut skulle antagligen utmanas i domstol.


En källa nära presidenten uppger för CNN att Trump har bett vänner och medarbetare om råd i frågan de senaste dagarna. Flera uppges ha sagt till presidenten att det antagligen inte skulle fungera att utlysa ett nationellt nödläge, som antagligen skulle utmanas i domstol.

Han sade i talet att han bjudit in partiernas ledande kongressledamöter till Vita huset.

– Den här situationen kan lösas i ett 45 minuter långt möte.

Presidenten ska besöka gränsen på torsdag.

Enligt opinionsundersökningar är något fler amerikaner emot en mur än för.


Bara några minuter efter presidentens tal svarade Demokraternas ledare i kongressen, talman Nancy Pelosi och senatens minoritetsledare Chuck Schumer. De ger Trump skulden för att delar av statsapparaten hålls stängd.

– President Trump måste sluta hålla det amerikanska folket som gisslan, måste sluta hitta på en kris och måste öppna statsapparaten igen, säger Pelosi.

Schumer uppmanar presidenten att öppna statsapparaten medan debatten om gränssäkerheten fortsätter.

– Både Demokraterna och presidenten vill ha bättre gränssäkerhet. Men vi är oense med presidenten om det mest effektiva sättet att åstadkomma det.