Corneille Nangaa, den nationella valkommissionens ordförande, uppger att Tshisekedi fick fler än 7 miljoner röster, och blir den som får efterträda Joseph Kabila, som har varit landets president i 18 år.

En annan oppositionsledare, Martin Fayulu, fick ungefär 6,4 miljoner och den sittande presidentens handplockade kandidat, Emmanuel Ramazani Shadary, runt 4,4 miljoner.

Valresultatet var hett emotsett efter att redovisningen skjutits upp flera gånger, bland annat av logistiska orsaker.

Den inflytelserika biskopskonferensen anser däremot att Martin Fayulu vann valet. De motsägelsefulla beskeden kan skapa en konflikt mellan regeringen och kyrkan. Biskopskonferensen hade 40 000 valobservatörer på plats och anses vara en av landets mest inflytelserika och pålitliga institutioner.

Kravallpolis hade inför beskedet placerats vid valkommissionens huvudkvarter i Kinshasa och på andra platser i huvudstaden för andra kvällen i rad, på grund av farhågor om våldsamheter.

Den kongolesiska organisationen Symocel, som hade observatörer vid många av vallokalerna under valdagen den 30 december, noterade då flera typer av problem. Bland annat räknade många vallokaler rösterna enbart med maskinräkning trots att alla röster enligt lag ska kontrollräknas för hand. På de flesta håll fick väljarna inte heller ta del av valräkningsprotokoll, vilket det enligt lag ska finnas. Många observatörer uppgav även att en del väljare hindrades från att rösta.

Själva valet hölls till slut efter två år av förseningar. Många har misstänkt omfattande fusk för att säkerställa en valseger för Shadary.