Helsingfors stads stadsmiljösektor undersökte bly-, kadmium- och cesiumnivåer i trattkantareller, kantareller och svart trumpetsvamp.

Stadsmiljösektorn tog tjugoen prover på olika ställen i staden: på torgen, i mataffärer och direkt från svampplockarna. Det visade sig finnas stora variationer i mängden metaller i svamparna. Ingen svamp innehöll höga halter av bly eller kadmium.

Två av provresultaten innehöll relativt höga halter av cesium-137: i trattkantareller från Hyvinge och i trattkantareller från Pälkäne. Men stadsmiljösektorn skriver i pressmeddelandet att det var svårt att få fram säkra uppgifter om var svampen hade plockats.

Helsingfors stads miljösektor poängterar i pressmeddelandet att det inte finns någon begränsning för hur mycket svamp man får äta, eftersom man räknar med att finländare i medeltal äter mycket lite svamp.

Strålsäkerhetscentralen, Stuk, har en karta över hur mycket nedfall av cesium-137 som uppmättes i Finlands kommuner 1987. Cesium-137 har en halveringstid på trettio år.