Åbopräst polisanmälde Sydins insändare: "Ord är lika effektiva som fysiskt våld"

Peter Nynäs, prästvigd och professor, reagerade skarpt på insändaren i Syd-Österbotten och har fört saken till polisen för utredning. Zoom
Foto: Arkivbild

Peter Nynäs, prästvigd och professor, reagerade skarpt på insändaren i Syd-Österbotten och har fört saken till polisen för utredning.

Professor Peter Nynäs, ursprungligen från Jakobstad, anser att Markus Engströms insändare i Syd-Österbotten smäder och förtalar homosexuella.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Nynäs är prästvigd och jobbar till vardags som professor i religionsvetenskap vid Åbo Akademi i Åbo.

Han reagerade starkt på den insändare som tidningen Syd-Österbotten publicerade i tisdags.

Texten är skriven av Markus Engström som är kaplan vid Kristinestads svenska församling. I texten påstås homosexuellt samliv vara "onormalt och skadligt".

Kaplan Markus Engström står bakom sina uttalanden om homosexualitet trots kritiken.
Foto: Arkiv/Ann-Sofie Långvik

Kaplan Markus Engström står bakom sina uttalanden om homosexualitet trots kritiken.


Vidare skrev Engström att sexuella relationer mellan personer av samma kön "i grunden är avskyvärt".
Annons

– Det här gör människor illa runtom i Finland som , säger Peter Nynäs som berättar att han lämnade in en polisanmälan gällande insändaren i onsdags kväll via polisens elektroniska tjänst.

– Jag skrev anmälan som privatperson. Men det handlar inte om något individuellt initiativ från min sida. Många personer från olika håll i Svenskfinland hade uppmärksammat insändaren, och ansåg att texten var oförsvarlig och bryter mot lagen.

"Folk från olika håll i Svenskfinland ansåg att texten var oförsvarlig och bryter mot lagen."

Peter Nynäs

Professor i religionsvetenskap i Åbo

 
Nynäs hör själv till kyrkans liberala falang. Han är en av de finlandssvenska präster som är redo att viga samkönade par, vilket han även har meddelat på sajten sateenkaaripapit.fi.

När det gäller polisanmälan anser han inte att det finns särskilt mycket utrymme för tolkningsmån:

– Den här insändaren verkar klart gå över gränsen för vad vår lagstiftning kan godkänna. Nu är det viktigt att vårt rättssystem prövar saken, säger Nynäs.

"Insändaren verkar klart gå över gränsen för vad vår lagstiftning kan godkänna."

Peter Nynäs

 
Juridiskt hänvisar Nynäs till strafflagens tionde paragraf om hets mot folkgrupp.

Och formellt har Nynäs formulerat sin anmälan så att den inte enbart berör kaplan Engström, utan även Syd-Österbottens ansvarige utgivare Mats Ekman. Vidare breddar Nynäs sin anmälan till att gälla tidningens ägarkoncern HSS Media.

Kaplan Markus Engström har klargjort att han står fast vid sina ord, även om han säger att han kunde ha lämnat bort ordet "misslyckade" när han beskrev de som lever ut sin homosexualitet.

Mats Ekman.
Foto: Arkiv/Tom Forsman

Mats Ekman.


Chefredaktör Mats Ekman skriver för sin del i en uppföljande ledartext från i torsdags att insändaren var i grövsta laget och att publiceringsbeslut som dessa alltid kan diskuteras:

"Det som avgjorde var att läsarna och församlingsmedlemmarna har rätt att veta vad kaplanen innerst inne anser om sexuella minoriteter. Därmed kan man inte längre bortförklara sig eller skylla på felcitat."

Ekman eller tidningen delar således inte på något sätt de åsikter som Engström förde fram genom tidningen. Tvärtom skriver Ekman att orden i insändaren är "kränkande och fördömande". Ekman gör klart att han mer eller mindre kräver att de nyinvalda förtroendevalda i församlingen agerar.

Kristinestads kyrka. Arkivbild.
Foto: Lotta Sjöblad

Kristinestads kyrka. Arkivbild.


Har då Peter Nynäs någon förståelse för Ekmans argument om att kaplanens innersta tankar behövde blottas?

Nej, säger han:

– Det är ett brott att släppa fram texter som förtalar människor för sin sexuella läggning. Mats Ekman hade säkert en god tanke. Jag vill ändå att saken granskas av polis, säger Nynäs och fortsätter:

– Det här är psykiskt våld, och jag kan inte godkänna att det sprids. Ord är lika effektiva som fysiskt våld, och det är just sådant här som förklarar varför självmordsstatistiken ofta är högre bland sexuella- och könsminoriteter som lever i konservativa områden. De verkar likgiltiga för både moraliska och juridiska gränser.

"Det här är psykiskt våld, och jag kan inte godkänna att det sprids."

Peter Nynäs

 
Mats Ekman hänvisar till torsdagens ledartext (som citerats ovan) och konstaterar att det nu är polisens uppgift att ta ställning till anmälan.

Polisen har ännu inte gett besked om hur de förhåller sig till den.

Vasabladet, ÖT och Syd-Österbotten har alla tre samma ägare.

Strafflagen om hets mot folkgrupp

  • "Den som för allmänheten tillgängliggör eller annars bland allmänheten sprider eller för allmänheten tillhandahåller information, åsikter eller andra meddelanden där en grupp hotas, förtalas eller smädas på grund av ras, hudfärg, härstamning, nationellt eller etniskt ursprung, religion eller övertygelse, sexuell läggning eller funktionsnedsättning eller på grunder som är jämförbara med de nämnda grunderna, ska för hets mot folkgrupp dömas till böter eller fängelse i högst två år."
  • Källa: Finlex
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan