|

Amerikan föreslås bli världsbankschef

David Malpass föreslås bli ny chef för Världsbanken. Arkivbild. Zoom
Foto: Mark Lennihan/AP/TT

David Malpass föreslås bli ny chef för Världsbanken. Arkivbild.

Den amerikanska regeringen vill se David Malpass som ny chef för Världsbanken, uppger källor för Reuters.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Malpass är i dag biträdande minister på USA:s finansdepartement och har arbetat med president Donald Trump sedan dennes presidentvalskampanj 2016. Han är skeptisk mot internationella organisationer och kritiserade 2017 Världsbanken, Internationella valutafonden IMF och andra organisationer för att de inkräktar på enskilda länders ekonomiska beslut.

För att bli vald till ny chef måste Malpass godkännas av bankens styrelse. USA har störst makt i styrelsen och landets kandidater brukar gå vidare till att bli chefer, men motkandidater kan fortfarande dyka upp.

Världsbankens förre chef, Jim Yong Kim, avgick i förtid den 1 februari i år, tre år innan hans mandat gick ut.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Nu blir Jessicas dröm sann – startar eget café i Vasa: "Bakning är min passion"

Jessica Piispanen älskar att baka och har länge letat efter en lokal där hon kan uppfylla sin dröm. Nu har hon hittat den perfekta på Hovrättsesplanaden.
Foto: Mikael Nybacka

Jessica Piispanen älskar att baka och har länge letat efter en lokal där hon kan uppfylla sin dröm. Nu har hon hittat den perfekta på Hovrättsesplanaden.

Jessica Piispanen växte mer eller mindre upp i föräldrarnas bageri i Harrström. Hon har länge drömt om ett eget café. Till sist dök det perfekta stället upp – en gammal, fin apotekslokal i Vasa.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan