Donald Trump möttes, som väntat och brukligt, av stående ovationer när han gick in i kongressen, och den korta vägen mot talarstolen tog flera minuter när republikanska kongressledamöter hälsade på presidenten.

Trump inledde med att hylla sin fru Melania Trump, som även hon fick sina applåder.

– Miljoner tittar på oss här i kväll och hoppas att vi ska regera, inte som två partier, utan som en nation.

Donald Trump inledde sitt tal till nationen med att be om att kongressens två partier ska enas och agera tillsammans mot en bättre framtid.

För att nå framsteg finns det enligt presidenten inte plats för "krig eller löjliga partiska utredningar", syftande på amerikanska trupper i utlandet Trump vill ta hem och den pågående Rysslandsutredningen mot honom.

I en enande gest reflekterade Trump över att USA:s kongress i dag har fler kvinnor än någonsin tidigare. Den kommentaren fick talmannen Nancy Pelosi att resa sig upp och applådera. Något hon bara gjorde ett fåtal gånger.

Pelosi uppmuntrade sina demokratiska kolleger att ställa sig upp, vilket blev en talande kontrast mot de republikanska jubelropen av män i svarta kostymer. Många demokrater, främst kvinnor och med Pelosi i spetsen, hade klätt sig i vitt som en protest mot presidenten.

Ironiskt nog anses Trump ha ett ansvar i att det i dag finns fler kvinnor i kongressen. Flera av dem valdes in som en protest mot presidenten i höstens mellanårsval.

Men allt var inte enande, Trump pekade bland annat indirekt ut Alexandria Ocasio-Cortez, demokraternas nya stjärna på vänsterkanten, när han till republikanernas glädje sade att USA aldrig kommer att bli socialistiskt.

Ännu mer splittrande var de väntade förslagen om hårdare gräns

Trump målade upp gränsskyddet som en moralisk fråga och sade att skydd av det han kallar illegala invandrare inte var medmänsklighet, utan grymhet. Han uppmanade kongressen att ge honom pengar för den mur han fortsatt vill bygga. Presidenten har länge hävdat att kriminella och droger flödar över USA:s södra gräns, och gjorde så även nu.

Trump hotade dock inte med att utlysa undantagstillstånd för att få fram pengar till muren.

– Om jag inte hade valts till amerikansk president hade vi just nu varit inblandat i ett stort krig mot Nordkorea.

Med de orden offentliggjorde Trump sitt kommande toppmöte med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i Vietnam 27–28 februari. Trots att en FN-rapport häromdagen visade att Nordkorea inte nedrustar utan snarare skyddar sina kärnvapen har Trump hyllat ledarnas förra toppmöte som en stor framgång.

Utrikespolitiken omnämndes i övrigt främst i protektionistiska ordalag. Stora applåder kom när Trump nämnde tidigare beslut, som USA:s utträde ur kärnenergiavtalet med Iran, och att landets ambassad i Israel flyttar till Jerusalem.

Mer dämpade applåder blev det när presidenten kom in på tillbakadragande av trupper från Syrien, en fråga han inte har stöd från kongressen, varken senatens republikaner eller demokrater.

Fakta: State of the union-talet

  • I januari varje år brukar USA:s president hålla ett tal kallat "State of the union" i Capitolium i Washington DC inför USA:s samlade kongress, det vill säga både representanthuset och senaten. Den diplomatiska kåren bjuds också in för att höra anförandet på plats.
  • Enligt artikel II i USA:s grundlag ska presidenten "vid olika tillfällen informera kongressen om läget i landet (state of the union) och rekommendera åtgärder … för deras övervägande".
  • USA:s första två presidenter, George Washington och John Adams, framträdde inför kongressen vid det årliga talet. Därefter valde presidenterna att meddela sig skriftligt. Woodrow Wilson återupptog den muntliga traditionen 1913. Undantag har skett, den senaste som lämnade en skriftlig rapport var demokraten Jimmy Carter 1981. Och republikanen Ronald Reagan sköt 1986 upp sitt anförande i en vecka med anledning av katastrofen då rymdfärjan Challenger exploderade.
  • Donald Trump skulle enligt planerna ha hållit sitt tal den 29 januari, men sköt upp det då talmannen, demokraten Nancy Pelosi, uppmanade Trump att skjuta på det med anledning av nedstängningen av statsapparaten.
  • Kongressens senat består av 100 ledamöter som väljs på sexårsmandat. Representanthuset har 435 ledamöter som väljs på två år. (TT)