|

EU tillåter Nord Stream 2 men gör ledningsbygget svårare

NyhetsbildZoom
Ett fartyg arbetar i Östersjön med gasledningen Nord Stream 2. Foto: Bernd Wuestneck/DPA/AP/TT/Arkiv
Det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2 har varit en svår huvudvärk för EU att enas om. Kompromissen gör det svårare och dyrare att bygga ledningen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Gasledningen genom Östersjön är mycket kontroversiell eftersom den kan beröva Ukraina livsviktiga inkomster som transitland för rysk gas. En annan tung invändning är att den ökar EU:s beroende av Ryssland – i en tid när Moskva flera gånger tidigare använt energiförsörjning och gas- och oljeleveranser som ett säkerhetspolitiskt verktyg.

USA har också hotat tyska företag som är inblandade i projektet med sanktioner – något Ryssland sagt är påtryckningarna för att kunna sälja dyrare amerikansk gas.

Den tidigare tyska förbundskanslern Gerhard Schröder är ordförande i Nord Streams aktieägarkommitté. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har sagt att gasledningen bara är ett ekonomiskt projekt som säkrar billigare och mer pålitliga gasleveranser.

EU har varit svårt kluvet i förhållande till projektet. Men nu har en tysk-fransk kompromiss antagits av ambassadörer från länder i unionen, uppger flera diplomatkällor.

– Den fransk-tyska kompromissen har antagits i stort sett enhälligt, säger en av dem.

De exakta formuleringarna i kompromissen, som antogs i Bryssel på fredagen, är inte kända. Men eftersom ledningen ska gå från Ryssland till Tyskland ska det även i fortsättningen vara Berlin som sköter de hudsakliga förhandlingarna med Moskva. Samtidigt säger källor att överenskommelsen gör det svårare och dyrare att bygga ledningen, men den förbjuds inte.

Fortfarande måste EU-parlamentet godkänna överenskommelsen, liksom även EU-länderna måste göra på högre nivå. 

Sträckningen för Nord Stream-gasledningarna. Foto: Grafik/Kati Hiekkanen


Nord Stream

  • Gasledningen Nord Stream, som egentligen består av två ledningar, går genom Östersjön från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland och togs i drift 2011 och 2012.
  • Huvudägare är ryska Gazprom, där ryska staten är huvudägare.
  • Ledningarna kan transportera 55 miljarder kubikmeter gas om året.
  • Nord Stream 2, ytterligare två ledningar, ska öka kapaciteten till 110 miljarder kubikmeter gas.
  • Nord Stream 2 ska bli 1 225 kilometer lång.
  • Gazprom har slutit finansieringsavtal med det franska bolaget Engie, österrikiska OMV, brittisk-nederländska Shell samt tyska Uniper och Wintershall för bygget.
  • Källa: Nord Stream (TT)
 

Kommentarer
|

Norsk sprithandlare förvirrad av Jägermeister

Nyhetsbild
Jägermeister i en taxfreebutik på flygplatsen i Oslo. Arkivbild. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix/TT
Är spritdrycken Jägermeister en bitter, eller är det en likör? Det är något som fått de ansvariga vid Norges svar på Systembolaget – Vinmonopolet – att klia sig i huvudet på senare tid, skriver Aftenposten. Efter hela 40 år ska nu flaskan flyttas från hyllan med bittra spritsorter, men frågan är vart.

Mest läst senaste veckan