|

Posten ska införa avgifter för poste restante – diskriminerande enligt organisationer

NyhetsbildZoom
Posti Brand Imagenery Foto: Aleksi Koskinen
Vem vill betala för att få räkningar, frågar Krits vd Sanna Sunikka.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Posten ska införa en avgift på 3,10 euro för poste restante-tjänsten varje gång man hämtar post. Avgiften får kritik av föreningen Vailla vakinaista asuntoa (VVA) som stöder bostadslösa. På Facebook skriver VVA att de ber Posten slopa avgifterna för att trygga jämlikhet.

– Bostadslösa har sällan andra möjligheter än att använda en poste restante-adress. Eftersom det är frågan om personer med låga inkomster är det inte bara en principfråga, utan ett hot om allvarlig diskriminering, skriver VVA.

Fonden Kriminaalihuollon tukisäätio (Krits), som stöder personer med brottslig bakgrund, skriver i ett pressmeddelande att kring en tredjedel av fångarna som blir frisläppta är bostadslösa. Enligt fonden är tre euro för mycket pengar för en bostadslös person som saknar inkomster.

Posten för kritik för införandet av avgifter för poste restante-tjänsten. Foto: Mikael Sjövall/SPT


– Vilken arbetande person skulle å andra sidan heller vara beredd att betala tre euro för att ta emot räkningar? säger vd Sanna Sunikka i pressmeddelandet.

Vänsterförbundet lämnade in ett skriftligt spörsmål om frågan till regeringen på fredagen. Enligt partiet strider Postens beslut mot andan i postlagen.

– Att göra poste restante-tjänsten avgiftsbelagd strider mot postlagens skyldighet till samhällsomfattande tjänster. Enligt den ska priset på tjänsterna vara rimliga och erbjudas på jämlika villkor, säger ordförande Li Andersson i ett pressmeddelande.

Kommentarer
|

Man flydde från polisen i 200 kilometer i timmen – misstänks för två mordförsök

Nyhetsbild
En man född 1994 greps till slut efter en lång biljakt. Mannen misstänks bland annat för två mordförsök. Foto: SPT
Mannen körde 113 kilometer i timmen på en väg med hastighetsbegränsning 40 kilometer i timmen. Mannen försökte fly från polisen, men inte ens spikmatta stoppade honom.

Mest läst senaste veckan