Enligt den officiella nordkoreanska historieskrivningen föddes Kim Jong-Il den 16 februari 1942 i en snötäckt hydda i ett hemligt läger på berget Paektu, där hans far slogs mot den japanska ockupationsmakten. Samtidigt flammade en ljus stjärna och flera regnbågar på himlen över det heliga berget.

Historiker utanför landets gränser brukar ofint hänvisa till officiella sovjetiska källor som säger att han föddes ett år tidigare i ett sibiriskt gerillaläger varifrån fadern ledde kampen mot Japans kolonisering av den koreanska halvön.

Oavsett vilken version av historien man föredrar brukar dagen firas med konståkningsuppvisningar, blomsterarrangemang och hyllningstal i statsmedierna.

Blomsterhav framför statyerna av Kim Il-Sung och Kim Jong-Il.


Chauffören Kim Chol-Jun var en av tusentals som samlats vid det stora monumentet över Kim Jong-Il och hans far Kim Il-Sung i Pyongyang för att visa sin respekt för dem och för den nuvarande ledaren.

– Inga söner eller döttrar är trötta när de besöker sina föräldrar. De stora ledarna är som våra egna föräldrar så jag är här för att buga inför dem tillsammans med mina söner.

Kim Jong-Il dog 2011, men hans kvarlevor finns kvar bredvid Kim Il-Sungs balsamerade kropp i ett mausoleum Kumsusan-palatset i Pyongyang. Officiellt är han fortfarande evig generalsekreterare för det nordkoreanska arbetarpartiet.