Enligt den kurdisk-arabiska SDF-milisens militära ledare Jia Furat har de få, kvarvarande jihadisterna stängts inne i en halv kvadratkilometer stor ficka i byn, omgärdade från alla håll.

– Inom en mycket kort tid, inte längre än några dagar, kommer vi officiellt att deklarera slutet för IS existens, säger Furat.

Omkring 240 IS-stridande har gett upp under torsdagen, och 200 ytterligare under fredagen, enligt SOHR som bevakar kriget från Storbritannien.

Många civila befinner sig fortfarande i området nära gränsen till Irak, vilket gör att en militär framstöt tar längre tid än beräknat, meddelade SDF tidigare under lördagen. Framryckande SDF-milis har överraskats av kvinnor och barn som överlevt IS kontroll och nu flyr genom tunnlar och andra kryphål ut ur den belägrade byn.

– Det finns fortfarande många civila kvar inne. Vi har inte förväntat oss de här mängderna, annars hade vi avslutat offensiven för fyra dagar sedan, säger SDF:s talesperson Adnan Afrin.

Bara för att territoriet är förlorat innebär det inte att IS gett upp helt. Arkivbild.


Under fredagen lovade USA:s president Donald Trump att "kalifatets utplåning" kommer att deklareras inom ett dygn. Människorättsorganisationen Human Rights Watch varnar för att snabba på den militära offensiven för att hålla Trumps tidtabell.

– Striderna bör inte dikteras av politiska order – i första hand måste civila och möjliga gisslan skyddas, säger Nadim Houry, antiterrorchef på HRW.

Under de senaste två veckorna har tiotusentals civila lämnat IS-fästet, bland dem många familjer till stridande IS-anhängare. Många av dem är irakier men många har också en gång rest till Syrien för att ansluta sig till terrorrörelsen.

En del IS-anhängare antas ha gömt sig i tunnlar under jord i byn, enligt SDF. Samtliga som lämnat regionen har kontrollerats för att se till så att ingen som strider för IS slinker undan.

Offensiven som inleddes för drygt en vecka sedan ses som den sista slutstriden mot IS inom det område i östra Syrien där den USA-ledda alliansen understött insatsen mot gruppen.

Terrorrörelsen har fortfarande tusentals stridande samt sovande celler utspridda över flera länder, men området i byn Baghouz är spillran som återstår av det så kallade kalifatet som 2014 bredde ut sig över ett område stort som Storbritannien och huserade flera miljoner människor.