|

Modeskaparen Karl Lagerfeld är död

NyhetsbildZoom
Karl Lagerfeld blev 85 år gammal. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Francois Guillot
Modeskaparen Karl Lagerfeld, 85, är död, rapporterar franska Le Figaro. Den ikoniske designern – som hade en svensk pappa – blev känd över hela världen för sina svarta solglasögon och vita hår i hästsvans.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Det är den siste av de stora modeskaparna som går ur tiden, säger Karina Ericsson Wärn, rektor för Beckmans design school.

Världen nåddes av beskedet om Lagerfelds död på tisdagen. Modeskaparen, som bodde i en lägenhet i Paris med sin katt Choupette, blev 85 år gammal.

Karl Lagerfeld föddes i en förort till Hamburg till en tysk mamma och en svensk pappa, men flyttade senare till Paris. Han vann en tävling med en egendesignad ullkappa och började därefter som assistent till modeskaparen Pierre Balmain, där han lärde sig grunderna i hantverket.

Lagerfeld jobbade sig upp bland modehusen och blev 1982 konstnärlig ledare för det franska modehuset Chanel, skriver tidningen. På Chanel låg han bakom ett tiotal kollektioner om året, och designade även för modehuset Fendi och för sitt eget märke.

Karl Lagerfeld var en av de mer kända modeskaparna i världen, och blev ikonisk för sitt utseende med svarta solglasögon och håret i hästsvans. Han var från början vän med den franska modeskaparen Yves Saint Laurent. Men så småningom blev de hårda konkurrenter, en konkurrens som varade i 44 år och till och med sträckte sig in i kärlekslivet.

Kommentarer
|

Förhandlingar väntar efter ovisst Israelval

Nyhetsbild
Benny Gantz, ledare för Blåvita alliansen, hälsar tillsammans med sin fru Revital Gantz till sina anhängare. Foto: Oded Balilty/AP/TT
Efter det jämna valresultatet i Israel, där varken Benjamin Netanyahu eller utmanaren Benny Gantz har kunnat utropa sig till segrare, öppnar båda premiärministerkandidaterna för samtal. – Vi kommer att inleda förhandlingar och vi kommer att prata med alla, säger Gantz.

Mest läst senaste veckan