Dagens brittiska regeringsmöte i London pågår fortfarande och kan mycket väl komma att fortsätta ända fram till att det är dags för May att framträda i parlamentets underhus vid 13.30-tiden.

Enligt Steven Swinford, politisk reporter på tidningen Daily Telegraph, ska dock May på regeringsmötet ha öppnat för två nya omröstningar senast den 12 mars, om inte hennes föreslagna utträdesavtal dessförinnan har fått stöd. En första omröstning skulle i så fall handla om att utesluta ett avtalslöst utträde medan den andra skulle handla om att förlänga förhandlingstiden, skriver Swinford på Twitter.



I regeringen finns starka krafter både för och emot brexit och en rad ministrar har varnat för att de är beredda att avgå om inte May ser till att utesluta ett avtalslöst utträde ur EU – eller åtminstone ger ministrarna rätt att fritt rösta om det.

Tre av dem vädjar till May i ett öppet brev i dag att öppna för en förlängning av förhandlingarna med EU.

– Vi är alla eniga om att vi inte kan vara en del av en regering som låter landet lämna EU utan avtal. När D-dagen närmar sig känner vi att det är vår plikt att göra något för att undvika en sådan katastrof, säger kultur- och medieminister Margot James till BBC.

I det öppna brevet manas May att be om en "kort förlängning" för att avsluta förhandlingarna med EU, få igenom nödvändig lagstiftning och "låta paniken som företagen står inför sjunka undan", rapporterar nyhetsbyrån AFP.



Parlamentets underhus ska redan i morgon få debattera och rösta om läget just nu. Det handlar dock inte om det färdiga utträdesavtalet eller något bindande krav på regeringen.

Vad underhuset väljer att stödja eller inte stödja kan ändå få stor betydelse, inte minst när det gäller Theresa Mays möjligheter att senare få stöd för ett avtal av tillräckligt många.

May är fortsatt optimist om att få till de "alternativa arrangemang" kring utträdelseavtalets omdiskuterade nödlösning om Nordirland som parlamentet tidigare har bett om. Däremot är det mer osäkert om EU kommer att säga ja till någon form av ny skrivning eller garanti kring nödlösningen innan man vet att May har stöd på hemmaplan.

På sin presskonferens efter toppmötet i Egypten i går uteslöt May därför inte att hon kan komma att lägga fram något till parlamentet som ännu inte godkänts av EU.

– Procedurmässigt sett är det möjligt att göra på båda sätten, sade May i går enligt tidningen The Guardian.



Samtidigt har tanken på en ny folkomröstning fått ny fart.

Det största oppositionspartiet, Labour, öppnade i går formellt för att kräva en ny folkomröstning. I första hand vill man visserligen att parlamentet ska stödja Labours egen brexitplan, som bland annat innehåller en permanent tullunion med EU, eller åtminstone utesluta ett avtalslöst utträde.

Om inte det görs lovar emellertid partiet att ställa sig bakom kravet på en ny folkomröstning, med att stanna kvar i EU som ett alternativ.

Partiets brexitexpert, Keir Starmer, tycker samtidigt att brittiska folket bör få rösta även om det utträdelseavtal som Theresa May sedan i höstas har försökt få godkänt av parlamentet.

– Om premiärministerns uppgörelse går igenom så borde uppgörelsen få spikas av ett allmänt röstande, om man uttrycker det så, säger Starmer i en radiointervju med BBC.