|

Recension: Bilder ur den resandes liv

NyhetsbildZoom
Var hon än är försöker Susanne Ringell fånga ögonblicket, den där magiska stunden då vardagslunken rubbas och livet får nya dimensioner. Foto: Niklas Sandström
Susanne Ringell skriver en lyrisk kortprosa som skickligt varierar eviga teman. Samtidigt är hon en lika personlig dramatiker
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Susanne Ringell hör till de personligaste rösterna i finlandssvensk litteratur. Hon är en språklig ekvilibrist, som ger orden överraskande betydelser när hon vrider och vänder på uttrycken. Man är aldrig riktigt säker på var man har henne.

Här finns en humor med åtskilligt av svärta på botten och en religiös förvissning anas bortom det dubbeltydiga. Skriver hon ironiskt eller kärleksfullt? Inte lätt att veta alla gånger – och det gör läsningen både spännande och utmanande.

”Psalmerna leker i vassen och jag saknar dig redan fast du är farligare än ensamheten”, lyder en mycket Ringellsk avslutning på ett av prosastyckena i den nya boken ”Frimärken”, en tunn volym med mättat innehåll.


Kortprosa/dramatik

  • Frimärken
  • Susanne Ringell
  • Förlaget 2019
 

Hon skriver ofta i ensamhet men vänder sig gärna till en man som tycks frånvarande även när han är närvarande. Att han bygger ett eget litet kapell, med dopfunt och altare, åt henne vid det åboländska sommartorpets strand ger relationen ett försonande ljus.

Annars är detta en bok om resor och frihetskänsla, i det avseendet en sorts uppföljare till ”God morgon” (2017), som i fjol nominerades till Nordiska rådets litteraturpris.

Miljöerna skiftar: Reykjavik, Portland i USA, Malaga och Alhambra i Spanien, olika orter i Sverige. Väl hemma skriver hon vackert om Helsingfors och en gammal kvinna som ger begreppet granne ny innebörd: ”Människor är platser att känna sig hemma på”.

Var hon än är försöker hon fånga ögonblicket, den där magiska stunden då vardagslunken rubbas och livet får nya dimensioner. Ringell är en iakttagare som alltid ser på ting och människor utifrån, inte sällan med förvåning: ”Jag föredrar mina egna syner, men det är alltid lika överraskande med andras”.Hur kan det exempelvis komma sig att en ålderstigen och en gång i världen framgångsrik designer säljer sina produkter i en svensk småstadshåla? Han får hjälp av hustrun som drabbats av samma muskelsjukdom som han. På några rader tecknas levnadsöden som kunde ha gett stoff till en hel roman.

Men Susanne Ringell skriver inte romaner. I stället ägnar hon sig åt en lyrisk kortprosa som skickligt varierar eviga teman.

I tidigare böcker har texterna tematiskt bundits samman, exempelvis i den virtuosa ”Vara sten” (1996), som för mig är den absoluta höjdpunkten i hennes författarskap.

Samtidigt är hon en lika personlig dramatiker, där dialogen följer samma lätt absurda linje. I själva verket domineras ”Frimärken” rent kvantitativt av två längre pjästexter: ”Nattvakten – Askarin” och ”Langerhanska öarna”.

I synnerhet den senare är en liten pärla i sitt slag med anknytning till den ”övärld” av insulinproducerande celler som forskaren Paul Langerhans upptäckte i människans bukspottskörtel. Två kvinnor, utklädda till papegojor, för en dialog som svingar sig mellan det allvarliga och det lekfulla.

Susanne Ringells "Frimärken" är en bok om resor och frihetskänsla, en sorts uppföljare till ”God morgon” (2017), som i fjol nominerades till Nordiska rådets litteraturpris Foto: Niklas SandströmDet är lätt att associera till klassiska modernister som Eugen Ionesco och Samuel Beckett eller till Pär Lagerkvists tidiga dramer när man läser replikerna, som växlar från förnuft till halv galenskap.

Ändå fungerar inte riktigt sammanflätningen av olika genrer i just den här boken. Detaljerna är lysande men helheten blir splittrad, läsningen förlorar rytm och det hjälper inte att prosastyckena svarar för själva inramningen.

Jag hade gärna läst en hel volym med Susanne Ringells samlade dramatik – men en sådan satsning lär ingen förläggare våga sig på i dagens litterära klimat.

Kommentarer

Mest läst senaste veckan