|

Unga är mer politiskt intresserade än på 20 år

NyhetsbildZoom
Unga deltar aktivt i demonstrationer. I januari ordnades en klimatstrejk i Helsingfors med flera hundra ungdomar. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Mer än varannan ung är åtminstone till en viss del intresserad av politik. Det här framkommer i den färska Ungdomsbarometern för 2018 som publicerades på tisdagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Av de unga är 61 procent till viss del intresserade av politik. Bland unga har intresset för politik ökat kraftigt de senaste åren. Sedan 2008 har andelen vuxit med 20 procentenheter. Ändringen syns också bland dem som inte alls är intresserade av politik.

År 2008 uppgav var femte att de inte är ett dugg intresserade av politik. I fjol sade färre än var tionde ungdom att de inte är intresserade av politik.

"Enligt Ungdomsbarometern behöver man inte vara orolig för de ungas tilltro att påverka och viljan att förändra saker."
Elina Pekkarinen
redaktör för Ungdomsbarometern
 
Ungdomars intresse för politik har utretts alltsedan 1996 och det här är de högsta siffrorna någonsin. Unga har en positiv inställning till demokrati och uppskattar den. Framför allt ungdomar under 20 år är aktivare inom politisk verksamhet nu jämfört med tidigare.

– Man har varit rädd för att demokratin är trasig. Enligt Ungdomsbarometern behöver man inte vara orolig för de ungas tilltro att påverka och viljan att förändra saker, säger Elina Pekkarinen, redaktör för Ungdomsbarometern i ett pressmeddelande.

61 procent
är till viss del intresserade av politik
 
Majoriteten av de unga tror på traditionella sätt att påverka. Det effektivaste sättet att påverka samhället enligt unga är att ställa upp i val, rösta och vara aktiv inom ungdomspolitik.

Kantar TNS gjorde undersökningen som bygger på intervjuer med 1 901 unga i åldern 15–29 år.

Kommentarer
|

IS: Åbokvinna ringde nödcentralen 51 ggr för att beställa taxi

Nyhetsbild
Foto: SPT Foto: SPT
Polisen i Sydvästra Finland har omhändertagit en 41-årig kvinna efter att hon ringt nödcentralen i ett halvt dygns tid. Kvinnan led ingen nöd, utan ville bara beställa en taxi, skriver Iltasanomat.

Mest läst senaste veckan