Enligt energibolaget Loistes undersökning har mer än två tredjedelar av alla finländare ändrat sina konsumtionsvanor på grund av klimatförändringen. Cirka 41 procent äter mindre kött än tidigare, 32 procent undviker bilen och 25 procent har minskat på flygresorna. Klimatoron har också en inverkan på fortplantningen. Hela 16 procent av dem som svarade på enkäten uppger att de inte har skaffat barn av klimatskäl.

– Enkäten visar att finländarna tar klimatförändringen på allvar. De politiska beslutsfattarna måste också ta frågan på allvar så att medborgarnas insatser väger tyngre, säger den finska klimatpanelens ordförande, professor Markku Ollikainen i ett pressmeddelande.


Hela 76 procent av finländarna betraktar klimatförändringen som ett allvarligt och verkligt hot medan endast 9 procent anmälde avvikande åsikt. Endast 17 procent uppgav att de lider av klimatångest.

– Företagen måste svara på den här utmaningen och hjälpa sina kunder att hitta miljövänliga val. Över hälften av alla finländare anser att valet av energikällor har en betydelse i arbetet för att dämpa klimatförändringen, säger direktör Ulla Leppä på Loiste i pressmeddelandet.

Taloustutkimus gjorde enkäten på beställning av energibolaget Loiste. Sammanlagt 1 048 vuxna finländare svarade på enkäten i januari.