– Samhället har blivit besvärligt. Barn och föräldrar kan bo på olika orter och många känner sig stressade. Om ens partner eller nära vänner dessutom går bort förändras livssituationen väldigt drastiskt. Jag tror att många äldre känner sig ensamma i dag, säger Nils Lundgren.

Det här är som vardagshjälpen kan kliva in och hjälpa. Verksamheten fungerar som så att en äldre person kan höra av sig till Österbottens föreningar verksamhetens koordinator Marina Sippus, som parar ihop den äldre med en hjälpare.

För tillfället finns fem aktiva hjälpare inom Vörå kommun. Meningen är inte att en vardagshjälpare ska utföra arbetssysslor som gräsklippning eller snöskottning. Det handlar mera om ett socialt stöd.

– Vi ska helt enkelt hjälpa till med det som hemhjälpen inte hinner med.

Det finns också planer på att starta caféverksamhet i Amigo i Oravais. När och hur verksamheten kommer igång är ännu inte helt spikat.

– Även om pensionärsföreningarna gör ett gott jobb så tror jag att en del upplever tröskeln som hög att delta i föreningarnas aktiviteter. Att komma och dricka en kopp kaffe utan några som helst krav kan vara enklare, säger Nils Lundgren.

Marina Sippus säger att det kommer utbildas fler vardagshjälpare i framtiden.

– Jag kommer hålla en utbildning 11 april klockan 17 i Vörå kommungård, säger Sippus.

Alla är välkomna, så länge man är intresserade av frivilligarbete och vill hjälpa äldre.

– De som vill mota ensamhet ska komma på kursen. Man kan anmäla sig direkt till mig.

Artikeln publicerades i Kommunbladet den 13 mars. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.