|

Motorer i gång på kryssningsfartyg i sjönöd

NyhetsbildZoom
Bild från gårdagen då fartyget var nära att gå på grund. Foto: Frank Einar Vatne/AP/TT
Hundratals passagerare är kvar på kryssningsfartyget som råkade i sjönöd vid Norges kust. Tre helikoptrar går i skytteltrafik. Fartyget var nära att gå på grund, men tar sig nu långsamt framåt för egen maskin.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Under morgonen är det tänkt att fartyget Viking Sky ska bogseras till en närliggande hamn, men det har redan kunnat börja sin färd med tre av fyra motorer i gång.

– Evakueringen pågår med samma kapacitet och styrka som under natten. Båten är längre från land och rör sig sakta framåt, säger Per Fjeld vid räddningscentralen HRS till TT strax efter klockan 7 på morgonen.

Helikoptrarna kan ta upp till 15 personer, men turerna tar längre tid än tidigare eftersom fartyget tagit sig längre bort från land.

– Det kommer att göras försök med att få ombord en lots, men det kan ta tid. Det kommer att blåsa friskt hela dagen, säger Fjeld.

371 personer har evakuerats och 17 av dem har skickats till sjukhus.

– Utan de frivilliga hade det här varit svårt att genomföra, säger Jan Morten Dale vid Fræna kommun, vid en presskonferens på söndagsmorgonen.


På videoklipp som sprids på Twitter syns hur bord och stolar far fram över golvet på det vilt krängande kryssningsfartyget.

Enligt nyhetsbyrån NTB är tre av de passagerare som har evakuerats från kryssningsfartyget allvarligt skadade och har tillsammans med ytterligare tolv personer förts till sjukhus.

Under lördagen, när det fortfarande var storm på platsen, och inga av Viking Skys motorer fungerade, ska fartyget ha varit 100 meter från att gå på grund, uppger lotsar i Møre och Trøndelag. Besättningen kämpade i mer än en halvtimme med att förankra fartyget, och när de till slut lyckades var de farligt nära land.

– De var väldigt nära grundstötning. Det var nog ingen rolig upplevelse att vara ombord på fartyget då, säger Emil Heggelund, driftsansvarlig för lotsarna, till Bergens Tidene.

Ett lastfartyg med nio mans besättning som var på plats för att bistå i räddningsarbetet fick under kvällen motorstopp och slagsida. För att kunna evakueras uppmanades besättningen att hoppa i havet för att kunna plockas upp av räddningshelikopter. Samtliga räddades ur vattnet.

Flera mindre räddningsbåtar har tvingats vända på grund av de höga vågorna.


Alla som räddas från Viking Sky och inte behöver föras till sjukhus tas omhand av Röda korset och frivilliga boende i Hustad, norr om Molde. De får mat, filtar och kläder, om de behöver det. Därefter körs de till hotell i Molde och Kristiansund.

– Det är en dramatisk situation. Vi är förberedda för att ta emot alla som var ombord på fartyget. Vi planerar också för hur vi ska hantera situationen, det ser ut att bli en lång räddningsaktion, säger Jan Arve Dyrnes på Fræna kommun, dit de flesta räddade förs, till NTB.

Viking Sky skickade strax efter klockan 14 på lördagseftermiddagen nödmeddelande och bad om assistans efter motorproblem.

Ombord fanns från början 915 passagerare och 458 besättningsmedlemmar enligt rederiet Viking Ocean Cruises. Fartyget var på väg från Tromsø till Stavanger.

Visa fler
|

Kortslutning misstänkt brandorsak i Paris

Nyhetsbild
En elektrisk kortslutning misstänks ha orsakat branden i katedralen Notre-Dame i Paris. Foto: Francois Mori/AP/TT
En kortslutning misstänks ligga bakom den omfattande branden som härjade katedralen Notre-Dame i Paris tidigare i veckan, uppger en talesperson för Parispolisen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan