|

Nu ökar risken för översvämningar

NyhetsbildZoom
De närmaste dagarnas väder kan vara avgörande för översvämningsrisken i Österbotten. Foto: Mikael Nybacka/Arkiv
Vädret de närmaste dagarna kan vara avgörande för översvämningsrisken i Österbotten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Till helgen väntas flödestoppen nås i de österbottniska åarna och älvarna och de närmaste dagarnas väder är avgörande för hur stor översvämningsrisken blir. Det väntas varmare väder och eventuellt nederbörd till slutet av veckan och det ökar risken för översvämning meddelar man från NTM-centralen i Södra Österbotten. 

Enligt prognosen kommer det att vara mindre flöden i åarna och älvarna i år än i fjol och man väntar ett ganska normalt år. Det som är avgörande för hur stora flödena blir – och därmed hur stor översvämningsrisken blir – är hur mycket nederbörd som kommer och om det uppstår isproppar. 


I Kyro älv väntas vattenföringen fördubblas under de närmaste dagarna, vilket motsvarar ett årligt flöde. Med mera vatten i ån kommer isen att börja röra på sig vilket kan leda till isproppar speciellt i nedre loppet och i älvmynningen.

För Närpes, Lappfjärds och Tjöck åar väntas ett flöde som uppstår en gång på ett till tre år. I Kronoby å ökar vattenföringen till helgen men flödestoppen väntas först senare i april. 

NTM-centralen försöker minska flödestopparna genom att ta in flödesvatten i de konstgjorda och reglerade sjöarna vid Närpes å, Lappo å och Kyro älv.

Kommentarer

Mässkärsrättegången avslutad – åklagaren yrkar på villkorlig fängelsedom

Nyhetsbild
Rättegång Foto: Eva-Stina Kjellman
I dag var det dags för rättegången efter olyckan där M/S Mässkär sjönk förra sommaren. Vår reporter Lotta Lappinen och fotografen Eva-Stina Kjellman var på plats. Läs hela vår liverapportering.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan