Återtar SFP sitt fjärde mandat i Vasa valkrets? Vem får Samlingspartiets andra mandat i valkretsen? Blir SDP hela valets stora segrare – och blir Sannfinländarna landets näststörsta parti?

Vi har onekligen en spännande valkväll att se fram emot – och vi på Vasabladet och Österbottens Tidning satsar stort för att ge dig den bästa och mest heltäckande valbevakningen i Österbotten.

– Riksdagsvalet 2019 har faktiskt alla ingredienser att bli en rysare. Förutom de givna samtalsämnena – som antalet SFP-mandat och röstmagneter  – finns det också en del annat att hålla koll på. Hur ser könsfördelningen ut bland de invalda från Vasa valkrets? Och hur går det med valdeltagandet?  

– För journalister är valkvällar alltid speciella. Pulsen är hög eftersom vi vill ge våra prenumeranter en bred och mångsidig bevakning av vad som händer i valkretsen och på det nationella planet. Dessutom slutar det ju inte där; bevakningen är minst lika intensiv dagarna efter själva valet, säger Nina Dahlbäck, tf chefredaktör på Vasabladet.


Häng med på webben

Klockan 19.30 kör vi igång vår valvaka här på webben.

Det här valet gör vi en helt ny satsning på direktrapportering. Du kan hela kvällen följa valet i vår liveblogg. Där rapporterar vi senaste nytt om läget just nu, om stämningen på valvakorna och ger snabba analyser. För rapporteringen står VBL-journalisterna Björn Nyberg, Christine Smedberg och Linn Övergaard samt ÖT:s Eva-Maria Björk.

Nyhetssajten uppdateras också kontinuerligt med de senaste valnyheterna och rapporter från våra reportrar ute på fältet runtom i Österbotten.

Klockan 20, samtidigt som vallokalerna stänger i landet, offentliggörs resultatet från förhandsröstningen. 36,1 procent – det vill säga över 1,5 miljoner finländare – har valt att rösta på förhand i det här valet. Siffrorna hittar du på vår resultatsajt där du sedan också kan följa rösträkningen i realtid resten av kvällen. Du kan till exempel klicka in dig på din kandidat och kolla hur många röster den fått i olika kommuner, ända in på stadsdels- och byanivå. Siffrorna uppdateras med några minuters mellanrum.

(Du som läser den här texten via e-tidningsappen: Kom ihåg att gå in på nyhetssajterna Vasabladet och Österbottens Tidning för att inte missa något!)

Eva-Maria Björk och Jannike Back sköter rapporteringen på ot.fi. ÖT kommer att ha reportrar och fotograf på plats på valvakor i Jakobstad och Karleby.

Vi sänder live från Bock's

Under kvällen sänder vi också live två gånger från den valvaka som hålls på Bock's i Vasa, där flera kandidater och partier finns på plats. Direktsändningarna hittar du på Vasabladets och Österbottens Tidnings nyhetssajter. Programledare är Patrick Sjöholm och fotograf är Mikael Nybacka.

Den första sändningen börjar klockan 19.45. Medverkar gör statsvetaren Thomas Karv från Åbo Akademi och VBL:s och ÖT:s politiska reporter Anna Sourander. Det blir uppsnack inför resultatet från förhandsröstningen och intervjuer med riksdagskandidater.

Den andra direktsändningen börjar klockan 21.30. Då medverkar återigen Thomas Karv samt VBL:s och ÖT:s ledarskribent Viveca Dahl. Då tittar vi närmare på vilka som ser ut att bli invalda från Vasa valkrets och på hur läget ser ut nationellt. Vi träffar också flera av de riksdagskandidater som finns på plats på Bock's.

Statsvetaren Thomas Karv medverkar i kvällens direktsändningar på Vasabladet.fi och Ot.fi.

Fotografen Mikael Nybacka och journalisten Patrick Sjöholm rör sig i minglet på valvakan som hålls på Bock's i Vasa och rapporterar direkt på webben via livesändningar.

Fullspäckad e-tidning på måndag

Rapporteringen tar på inget sätt slut när valresultatet är klart. Sent i kväll och tidigt i morgon bitti bjuder vi på mera analyser ur såväl lokalt regionalt som nationellt perspektiv. 

I morgon, måndag, utkommer Vasabladet och Österbottens Tidning som e-tidningar – fullspäckade med valrelaterade nyheter. Innehållet i e-tidningarna kommer också som en bilaga i tisdagens papperstidningar.

Här är tiderna att hålla koll på i kväll