Sedan mitten av december har en växande proteströrelse riktat avgångskrav mot Omar al-Bashir, som styrt landet i mer än 30 år. Minst ett femtiotal människor tros ha dödats, men den exakta siffran är okänd.

Enligt vittnesmål har soldater ur Sudans armé vid flera tillfällen försvarat demonstranterna, bland annat genom att slå en skyddande ring runt dem under attacker från säkerhetsstyrkor kopplade till al-Bashir. Det handlar framför allt om soldater med lägre grad, som "inte vill tvingas delta i dödandet av landsmän", enligt Eric Reeves vid Harvarduniversitetet i USA.

Militären oumbärlig

Officiellt har militären dock hållit tungan rätt i mun.

– Frågan är hur länge militären kommer att vara lojal med al-Bashir, säger Eric Reeves till nyhetsbyrån AFP.

Demonstranterna hoppas att brytningen sker snart, enligt Magdi El Gizouli, analytiker vid det afrikanska Rift Valley-institutet. Den mäktiga militären är oumbärlig för att proteströrelsen ska lyckas få till stånd ett maktskifte, säger han.

– Proteströrelsen bygger på missnöje, men saknar en centraliserad strategi. Den ber armén agera barnmorska – att lösa den akuta krisen, göra sig av med al-Bashir och fördela makten hos folket.

Risk med maktskifte

Men, understryker han, ett maktskifte kan komma att bana väg för ett lika hårdfört militärt styre.

Den ekonomiska katastrof och skyhöga inflation som råder i Sudan, orsakad av långa krig och förlusten av det resursrika område som 2011 blev det självständiga Sydsudan, kan vara anledningen till militärens tvekan att genomföra en statskupp.

– Regimen försöker distansera sig själv från den ekonomiska krisen, och armén vill inte ta över ansvaret för den, säger Eric Reeves.