Helsingfors tingsrätt har dömt en 32-årig man som otillräknelig för mordförsöket på sin syster. Mannen slog sin syster i huvudet med en campingyxa i Helsingfors i augusti.

Åklagaren hävdade i rätten att dådet var planerat. Enligt åklagaren tog mannen med sig campingyxan när han kom från Åbo till Helsingfors för att hälsa på systern med avsikten att döda henne.

Systern plockade upp mannen med bil. När de satt i bilen utanför en butik plockade mannen fram yxan och slog systern flera gånger från baksätet. Ett av slagen punkterade skallen. Systern föll ner på förarsätet, varpå mannen försökte strypa henne med en hand.

Utomstående personer som blev vittne till händelserna stoppade mannen och räddade systern. Hon togs till sjukhuset med svåra skador, men har sedermera återhämtat sig.

I rätten erkände mannen dråpförsök, men hävdade att dådet inte var planerat. Han sa att han var i psykos och trodde att han skyddade kvinnan.

Rätten valde att genomföra en rättspsykiatrisk undersökning. Undersökningen blev klar i mars i år.

Enligt undersökningen var mannen inte tillräknelig vid tidpunkten för dådet. Av den anledningen döms han inte till straff.

I stället skickas han till en av statens enheter för psykiatrisk tvångsvård.