På fredagskvällen detonerades två bilbomber i Nangarhar-provinsen, öster om huvudstaden Kabul, enligt afghanska myndighetsuppgifter. Därefter utbröt strider mellan talibaner och afghanska regeringsstyrkor.

"Bägge sidor har lidit förluster", lyder ett meddelande från Afghanistans försvarsdepartement.

En annan attack har utförts i staden Kunduz, längre norrut. En sjukhuschef i området säger att åtta personer har dödats och att 62 skadats.

Längre västerut, i Ghor-provinsen, meddelar guvernören att sju afghanska soldater dödats av talibaner i ett bakhåll.

Den årliga upptrappningen sker trots att det har planerats in nya samtal för att få till ett avslut på det 18 år långa kriget. Talibanföreträdare och regeringsrepresentanter väntas delta i ett möte i Qatar senare i april.

Talibanerna anser inte att president Ashraf Ghanis regering är legitim och har hittills vägrat att föra en formell dialog med den. Zabihullah Mujahid, talesperson för den islamistiska rörelsen, säger att anfallen är en reaktion och anklagar regeringen och de internationella styrkorna för att ha flyttat fram sina positioner.

– Vi är dedikerade i den pågående processen med förhandlingar och fredlig lösning, men vi kan inte förbli oberörda inför militära operationer och en terrorvåg av ockupanter och legoknektar, säger han.