– Knäckfrågan är om Samlingspartiet kan tänka sig att regera med dem, säger statsvetaren Göran Djupsund.

Efter en molnig morgon kikar solen snart fram – åtminstone enligt väderrapporten.

Kanske kan det fina vädret locka fler till valurnorna, där 200 riksdagskandidater i dag ska trygga sin plats inför nästa mandatperiod. Finland har länge sett ett lågt valdeltagande. Bara drygt 70 procent röstade i riksdagsvalet 2015.

Misslyckad vårdreform

Inget parti ser ut att få 20 procent av väljarnas stöd, vilket är ovanligt. Socialdemokraterna, som suttit i opposition sedan förra valet, kommer närmast i den senaste mätningen från Yle med 19 procent.

Till skillnad från i Sverige slutar Finlands regeringsförhandlingar ofta i en bred koalition mellan flera olika partier. Men inför årets val framträder en tydligare uppdelning mellan vänster och höger än tidigare. Anledningen stavas troligen vårdfrågan, som blivit aktuell sedan flera fall av vanvård uppdagats på privata äldreboenden under vintern.

Avslöjandena kommer olägligt för Samlingspartiet, som tillsammans med den Centerledda koalitionsregeringen i flera år arbetat fram en omfattande vårdreform som bland annat innebär större möjligheter för privata vårdaktörer att bedriva verksamhet.

Men reformen röstades ned i mars, och regeringen avgick som följd.

Kritiken har sedan dess haglat från oppositionen, och Samlingspartiet har tappat stöd. Enligt partimätningen hamnar de på tredje plats med knappt 16 procent.

– Jag anser att det skulle vara mycket svårt för Socialdemokraterna och Samlingspartiet att komma överens om ett regeringsprogram. De utmanade varandra så det stänkte om det i partiledardebatten i torsdags, säger Göran Djupsund, professor emeritus i statsvetenskap vid Åbo akademi.

Sannfinländarna andra parti

Bättre går det för de nationalistiska Sannfinländarna, som ser ut att göra ett starkt val. Partiet skrapar ihop över 16 procent enligt Yles partimätning. Om stödet håller i sig blir de andra största parti.

Sannfinländarna har lyckats locka till sig "soffliggarna", alltså de väljare som vanligtvis inte intresserar sig för politik, enligt Yle. Framgången innebär ett svidande partitapp för framförallt Socialdemokraterna, Samlingspartiet och Centerpartiet, menar Göran Djupsund.

– Det handlar främst om konservativa, manliga arbetare på landsbygden som i Sannfinländarna ser den enda rösten som går emot konsensus inom klimat-, och invandringsfrågan.

Partiets framgångar kan få stor betydelse i regeringsbildningen. För Socialdemokraterna vore det osannolikt att närma sig Sannfinländarna, men Samlingspartiet är mer ambivalenta. Förhandlingar blir det oavsett, menar Göran Djupsund.

– Det är ovanligt att man tar avstånd från något parti i förhand. Frågan om regeringsförhandlingar kommer sannolikt att falla på alla partiers bord.