|

Nu blommar träden – trind papegoja blev sugen

NyhetsbildZoom
Ugglepapegojan, även kallad kakapo, är akut utrotningshotad. Foto: DEPARTMENT OF CONSERVATION/AP/TT
Tjock och ensam – men nu har världens fetaste papegoja fått till det. Mindre än 50 år sedan den troddes vara utrotad har ugglepapegojan börjat hämta sig i Nya Zeeland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den gröngulsvarta fågeln beskrivs som världens fetaste papegoja och kommer inte lätt i stämning. Den parar sig bara vart tredje år, när en viss typ av barrträd bär frukt.

Men efter en rekordartad parningssäsong väntas minst 75 ungar överleva i år, säger Andrew Digby, rådgivare vid Nya Zeelands program för ugglepapegojans återhämtning, till AFP.

Snart kläcks 249 ägg. Om 75 av de nykläckta fåglarna överlever till vuxen ålder skulle det innebära ett rejält lyft för populationen, som i dagsläget består av 147 fullvuxna djur.

Ugglepapegojan (även kallad kakapo, vilket betyder nattuggla på maori) är trind, aktiv på nätterna och kan nästan inte flyga.

Kopplingen mellan djurets sexliv och barrträdens frukter är oklar för experterna.

– Vi vet inte riktigt vad triggern är, men en sak vi studerar är att trädens bär är väldigt rika på D-vitamin, en supermat egentligen, vilket går att koppla till fertilitet och hälsa, säger Andrew Digby.

Ugglepapegojan är akut utrotningshotad och har nästan försvunnit helt från de flesta områden i Nya Zeeland eftersom den ligger sällan och har varit ett lätt byte för bland annat råttor och förvildade katter. Stora ansträngningar görs därför för att rädda arten på rovdjursfria öar.

Kommentarer
|

Björn attackerade orienterare

Nyhetsbild
En annan björn. Arkivbild. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix/TT
En man som orienterade råkade under lördagskvällen hamna mellan en björnhona och hennes unge i Ovanåkers kommun i Hälsingland, enligt polisen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan