|

Forskning: Sockerkick är en myt

NyhetsbildZoom
Inget för kicksökaren. Arkivbild. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT
Vill du vara pigg i påsk? Låt godiset ligga. Du blir ändå inte pigg av det.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Fenomenet "sockerkick" – en snabb, kortvarig energihöjning efter att ha ätit något sött – existerar inte. Snarare gör socker oss trötta, visar en genomgång av 31 studier på området enligt Må bra.

Genomgången är ett samarbete mellan tre olika universitet, däribland University of Warwick i Storbritannien, och bygger på data från nästan 1 300 deltagare.

Resultatet visar att ingenting tyder på att sockerkickar existerar, och att socker inte har någon positiv inverkan på energi, humör eller prestationsförmåga, oavsett mängd och kvalitet.

I stället anser forskarna att man snarare får en sockerkrasch – de som äter socker blir tröttare än de som inte äter socker.

– Vi hoppas att våra fynd kommer att bidra till att slå hål på myten om "sockerkicken" och påverka kostråd för att minska konsumtionen av socker, säger professor Elizabeth Maylor vid University of Warwick.

Kommentarer
|

Nya dödsfall på överfullt Mount Everest

Nyhetsbild
Det har varit en svart vecka på Mount Everest. Under lördagen steg veckans dödstal till åtta efter att en brittisk man mist livet på världens högsta berg. Arkivbild. Foto: Molly Sprayregen
Världens högsta berg, Mount Everest, fortsätter att skörda dödsoffer bland mängder av klättrare som drömmer om att nå dess topp. På en vecka har åtta människor mist livet – senast under lördagen då en brittisk man omkom.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan