|

Världens minsta bebis har fått åka hem

NyhetsbildZoom
Ryusuke Sekino med mamma Toshiko och pappa Kohei. Foto: Kyodo News via AP/TT
När han föddes var han den minsta bebis som förlösts – med en matchvikt på blott 258 gram. Efter sex månaders intensivvård har den japanske pojken Ryusuke Sekino fått lämna sjukhuset tillsammans med sina föräldrar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Pojken föddes på ett sjukhus i Nagano den 1 oktober, ett par dagar efter att hans mamma sökt vård i graviditetens 26:e vecka. Han var då 22 centimeter lång och bröstkorgen hade en omkrets på lite drygt 14 centimeter, rapporterar tidningen Asahi Shimbun.

Sedan dess har lille Ryusuke fått intensivvård. Till en början matades han med bröstmjölk med hjälp av bomullstops, som han nätt och jämnt kunde få läpparna runt.

– Det har varit svårigheter i vårdgivandet då hans blodkärl direkt efter födseln var för tunna för att kunna ge intravenöst dropp, säger läkaren Takehiko Hiroma vid en presskonferens enligt Mainichi Shimbun.

Pojken vägde tio gram mindre vid födseln än den tidigare rekordinnehavaren, en pojke som föddes i Japan i augusti förra året. Enligt statistik från amerikanska University of Iowa finns det bara 25 fall där bebisar fötts med en vikt på under 300 gram och överlevt.

Sjukhuset offentliggör födseln och Ryusukes rekordlåga vikt i och med att han är redo att åka hem. Nu med en vikt på 3 374 gram, 43 centimeter lång, enligt NHK.

Kommentarer
|

Den marina bottendöden sprider sig globalt – Professor: Ödesdiger inverkan på fiskbestånden

Nyhetsbild
Allt fler havsområden gisslas av blågröna alger eller cyanobakterier på grund av övergödning. Den marina bottendöden har redan drabbat cirka 500 havsområden på olika håll i världen. Foto: Johannes Nystén/SPT
Det är inte bara Östersjön som drabbats av syrebrist och döda havsbottnar. Enligt ny forskning finns det omkring 500 döda havsbottnar på olika håll i världen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan