|

Dödssiffran stiger i Sri Lanka - Minst 156 döda i sprängdåd

NyhetsbildZoom
Polis utanför kyrkan i huvudstaden Colombo i Sri Lanka. Foto: Eranga Jayawardena/TT/AP
UPPDATERAD. En serie blodiga bombdåd har inträffat i Sri Lanka. Omkring 156 människor har dödats i detonationer vid flera kyrkor och hotell.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Många människor ska ha besökt kyrkorna i samband med påskfirandet när explosionerna inträffade. Minst 156 människor har dödats, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till poliskällor. Av dessa är minst 35 utländska medborgare. Över 400 personer har skadats i samband explosionerna, enligt uppgifter till Reuters.

Enbart i kyrkan S:t Sebastian i Katuwapitiya norr om huvudstaden Colombo ska över 50 människor ha mist livet, uppger en polis för Reuters.

Enligt HBL hade Utrikesministeriet klockan 9:15 varken fått in rapporter om skadade finländare eller kontaktats av finländare på plats i Sri Lanka.

 

Enligt polisen i landet rör det sig om sex explosioner. Totalt ska tre kyrkor och tre hotell ha drabbats. Rapporter om explosioner har kommit från huvudstaden Colombo och staden Negombo några mil längre norrut. Enligt BBC ska explosioner även ha skett i Kochchikade, norr om Negombo, och i Batticaloa på landets ostkust.

Landets polischef gick för tio dagar sedan ut och varnade för att självmordsbombare planerade att attackera kyrkor i landet, skriver AFP. Informationen kom från en utländsk underrättelsetjänst som varnade för att den islamistiska gruppen NTJ planerade ett dåd. NTJ är en radikal islamistisk grupp i Sri Lanka som lät tala om sig förra året i samband med vandalisering av buddhistiska statyer.

Ingen grupp har tagit på sig söndagens sprängdåd.

Runt tio procent av landets i huvudsak buddhistiska befolkning är kristna.

Sri Lankas president Maithripala Sirisena säger vara chockad av dåden. Premiärminister Ranil Wickremesinghe har kallat det nationella säkerhetsrådet till krismöte.

Visa fler
Kommentarer
|

Förhandlingar väntar efter ovisst Israelval

Nyhetsbild
Benny Gantz, ledare för Blåvita alliansen, hälsar tillsammans med sin fru Revital Gantz till sina anhängare. Foto: Oded Balilty/AP/TT
Efter det jämna valresultatet i Israel, där varken Benjamin Netanyahu eller utmanaren Benny Gantz har kunnat utropa sig till segrare, öppnar båda premiärministerkandidaterna för samtal. – Vi kommer att inleda förhandlingar och vi kommer att prata med alla, säger Gantz.

Mest läst senaste veckan