Borgmästaren Steve Vaus säger enligt CNN att den judiska församlingen utsågs till måltavla av "någon med hat i sitt hjärta, mot vår judiska gemenskap"

Polisen larmades strax innan 11.30 på lördagen, lokal tid. Då gick en man in i byggnaden. Ett vittne berättar för ABC 10 news att han hörde tre skott avlossas innan han slängde sig ned på golvet. Vittnet uppger att omkring 15 skott hördes.

– Individen hade en AR-15-liknande automatkarbin och öppnade eld mot människorna inne i synagogan. Under skjutningen blev fyra personer träffade och fördes till sjukhus. Tyvärr avled en person av sina skador. Tillståndet för de andra tre är stabilt, säger polischefen Bill Gore vid en presskonferens.

Ledig gränsvakt agerade

De skadade är en flicka, en man och församlingens rabbi, som enligt en församlingsmedlem ska ha fortsatt att predika för enighet och fred även efter att han skjutits.

AR-15 är en civil variant av den militära automatkarbinen AR-16 som varit vanligt förekommande vid masskjutningar.

En gränsvakt, som inte var i tjänst, besköt den misstänkte mannen när han flydde från platsen i en bil, och ska ha träffat fordonet. 

Så småningom ringde den misstänkte in och sade att han var inblandad, och var han befann sig. När polis kom till platsen hoppade han ut med händerna över huvudet. På passagerarsätet såg polisen tydligt ett vapen.

Den gripne är en 19-åring bosatt i staden. Polisen uppger att man undersöker hans aktiviteter på sociala medier. Ett manifest som är underskrivit med den misstänktes namn, som TT tagit del av men vars äkthet inte kunnat bekräftas, tecknar bilden av en kristen extremist som riktar hat mot främst judar. Brevet innehåller referenser till Brenton Tarrant som misstänks för moskémassakerna i Christchurch.

Personen som skrivit brevet påstår sig även ha försökt att bränna ned en moské ett par mil norrut för några veckor sedan, något som polisen nu undersöker.

Lördagens dåd inträffade på dagen sex månader efter massakern i en synagoga i Pittsburgh, där elva personer dödades och sju skadades.

"Hatet måste besegras"

USA:s president Donald Trump hyllar den ledige gränsvakt som besköt gärningsmannen vid en synagoga i Poway i Kalifornien.

"Han må ha varit ledig, men hans talang för brottsbekämpning var inte det", skriver presidenten.

Vid ett kampanjtal i Wisconsin säger han att hela USA:s hjärta är med offren.

– Hela vårt land sörjer förlusten av liv, ber för de skadade och står i solidaritet med den judiska gemenskapen. Vi fördömer med kraft ondskan hos antisemitism och hatet som måste besegras, säger han enligt AFP.