– Överenskommelsen är mycket svår att genomföra eftersom linjerna (där respektive stridande parter finns) är suddiga och vardera sidan tolkar det hela som de själva vill. I stort sett kommer de närmaste två veckorna att visa om det verkligen är ett överlämnande eller ännu en baksmälla, säger Farea al-Muslimi, analytiker vid tankesmedjan Chatham House i London.

FN-kommittén RCC – som leder arbetet med att flytta de stridande trupperna längre ifrån varandra – uppger att rebellerna, som stöds av det shiamuslimska Iran, har gått med på en ensidig förflyttning från de mycket viktiga hamnarna i al-Hudaydah, Salif och Ras Isa vid Röda havet. Rebellerna uppgav på lördagen att kontrollen över hamnarna lämnats över till kustbevakningen.

"Övervakades samtidigt"

FN, som ska övervaka det hela, uppger att tillbakadragandet fortskrider som planerat.

"Alla tre hamnar övervakades samtidigt av FN:s personal när militära styrkor lämnade hamnarna och kustbevakningen tog över säkerhetsansvaret", skriver Michael Lollesgaard, pensionerad dansk general och chef för RCC, i ett uttalande.

Men uppgifterna om att rebellerna lämnat al-Hudaydahs hamn avfärdas som ett "bedrägeri" av regeringen, som i sin tur stöds av den saudiskledda sunnimuslimska militära alliansen.

"Det som Huthimilisen gjorde är ett upprepat teaterspel där de lämnar över kontrollen över hamnen till sina egna styrkor", skriver informationsminister Moammer al-Eryani på Twitter på söndagen.

"Utklädda rebeller"

Enligt honom har rebellerna helt enkelt lämnat över till andra rebeller som var utklädda i kustbevakningens uniformer.

Al-Hasan Taher, guvernör i provinsen Hudaydah där hamnarna ligger, säger att samma metodik användes även i Salif och Ras Isa.

Tanken är att återtåget ska vara klart på tisdag och att FN:s säkerhetsråd på onsdag ska informeras om faktiska rörelser på marken.

Bristande tillit

Adam Baron, Jemenexpert vid tankesmedjan European Council on Foreign Relations, säger att tillbakadragandet är ett "potentiellt genombrott" men att det återstår att se vad som händer.

– Tilliten mellan de båda parterna gränsar till icke existerande, något som fortsätter att hindra alla ansträngningar för att bromsa konflikten, säger han.

Ännu är det långt, långt kvar till ett mer övergripande och hållbart fredsavtal, påpekar också Farea al-Muslimi vid Chatham House.

– Överenskommelsen i Sverige stoppade enbart striderna i al-Hudaydah – utmaningen är att vända detta till en nationell överenskommelse som inkluderar alla, säger han.