|

Iran: Vi värjer oss mot krig

NyhetsbildZoom
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif (till vänster) vid en presskonferens med Iraks utrikesminister Mohammad Ali al-Hakim. Foto: Khalid Mohammed
Teheran kommer att stå emot alla påtryckningar från USA, enligt Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif.– Vi avvärjer just nu alla (amerikanska) försök till krig mot Iran, vare sig det är ekonomiskt eller militärt, sade han vid en presskonferens med sin irakiske kollega på söndagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi kommer att möta dem med kraft, och vi kommer att kämpa emot, säger utrikesministern vidare.

Besöket i grannlandet Irak sker mot bakgrund av att USA beslutat att skicka 1 500 soldater till Mellanöstern för att skydda amerikanska intressen mot vad som påstås vara hot från iranskt håll.

Enligt Mohammad Javad Zarif är dock handlingen ett hot mot internationell fred och säkerhet.

Iraks premiärminister Adel Abd al-Mahdi varnade på söndagen för farorna med ett nytt krig i regionen, och uppmanade omvärlden att respektera kärnenergiavtalet med Iran som USA lämnade för drygt ett år sedan. Avtalet syftar till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen.

Washington hävdar att Teheran bland annat ligger bakom sabotaget av fyra fartyg i vattnen utanför Förenade arabemiraten. Iran har tillbakavisat påståendet.

Irans vice utrikesminister Abbas Araqchi reste på söndagen till Oman för att diskutera den senaste tidens utveckling i regionen.

|

FN-utredare: Journalistmord kopplas till saudisk prins

Nyhetsbild
FN utredaren Agnes Callamard på besök i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det finns bevis på att Saudiarabiens kronprins har kopplingar till mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Mohammed bin Salmans tillgångar bör därför frysas tills dess det går att visa att han inte var inblandad, anser FN:s utredare Agnès Callamard.

Mest läst senaste veckan