|

Pilotprojekt för minskande av plastskräp: klistermärken på gatubrunnar

NyhetsbildZoom
Projektet "Magknip av plats" kör i gång i sommar i Åbo, Vanda och Borgå. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Största delen av skräpet i Östersjön tar sig ut i vattendrag antingen från den vanliga konsumenten eller med dagvattensystemet, enligt Håll Skärgården Ren rf. De kör nu i gång ett projekt för att minska plastavfall i gatubrunnar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Håll Skärgården ren står i spetsen för ett projekt som de kallar “Magknip av plast”. Syftet är att minska på plastskräp och öka synligheten för varifrån skräpet kommer.

– Speciellt vanligt är det att kasta cigarettfimpar med filter och allt rakt ner i dagvattenbrunnar utan att vara medveten om att dagvatten nästan överallt leds direkt ut i närmaste vattendrag utan att renas, säger Jutta Vuolamo, Håll Skärgården Ren rf:s projektanställda i ett pressmeddelande.

Gatubrunnar i Borgå, Vanda och Åbo ska därför förses med färggranna klistermärken. De kommer märkas ut i samband med olika evenemang i sommar.

Den 8 juni sätts klistermärkena ut i Borgå i samband med Borgådagarna och i Åbo den 14 juni i samband med festivalen Kesärauha. I början av juli dyker de upp i Vanda.

Tanken är att kampanjen ska fortsätta även på andra orter.

Föreningen Håll Skärgården Ren rf arbetar för att motverka nedskräpning av vattnen.

Kommentarer
|

Polisen har hittat den efterlysta unga kvinnan i Harjavalta

Nyhetsbild
Kvinnan misstänks för ett allvarligt våldsbrott. Om man ser kvinnan ska man inte försöka stoppa henne. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Polisen sökte efter en 17 år gammal kvinna i centrum av Harjavalta i Satakunta på fredagsmorgonen.

Mest läst senaste veckan