|

Aleksijevitjs namn uteblev i "Chernobyl"

NyhetsbildZoom
Svetlana Aleksijevitj, vitrysk Nobelpristagare i litteratur. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT
Den hyllade HBO-serien "Chernobyl" har hämtat inspiration från den vitryska Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs bok "Bön för Tjernobyl", och HBO har även köpt rättigheterna till delar av boken. Trots detta så syns Aleksijevitjs namn ingenstans i eftertexterna, rapporterar Expressen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– HBO betalade och kanske trodde att det är okej, att de nu kan göra som de vill, rida på succén. Det är lite oförskämt, säger författaren till tidningen.

Ljudmila Ignatenkos (i serien spelad av Jessie Buckley) tragiska öde är ett exempel som är hämtat direkt från Aleksijevitjs bok. Men när "Chernobyl" släpptes stod amerikanen Craig Mazin som ensam manusförfattare.

Något HBO nu ska ändra på.

”När avtalet gjordes med hennes tyske agent om att använda material ur hennes bok ställdes inga som helst krav från deras sida om credit. Men givet vad som hänt har HBO naturligtvis bemött hennes önskan och en credit avseende henne har lagts till i alla versioner som går ut framgent”, skriver regissören Johan Renck till Expressen.

Kommentarer
|

Pedersöre Teater jubilerar med specialskriven pjäs

Nyhetsbild
Tom Wilhelms har skrivit om en kvinna som flyttar tillbaka till landsbygden. Foto: Jonas Brunnström
Det finns alltid en landsbygd som måste försörja de växande städerna. Det vill manusförfattaren Tom Wilhelms belysa i "All vår möda och alla våra drömmar".

Mest läst senaste veckan