|

FN: Helvetesliknande i libyska flyktingförvar

Arkivbild. En migrant håller en skål med pasta under en lunch i ett flyktingförvar i Libyen. Zoom
Foto: Manu Brabo/AP/TT

Arkivbild. En migrant håller en skål med pasta under en lunch i ett flyktingförvar i Libyen.

FN larmar om horribla förhållanden för afrikanska flyktingar som satts i förvar i Libyen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Samtidigt uppges hundratals migranter ha försvunnit från en statlig anläggning i landet.

Efter besök i flera av Libyens flyktingförvar uppger företrädare för FN:s högkommissarie för de mänskliga rättigheterna att de är djupt oroade för de förhållanden som migranterna och flyktingarna lever under.

I ett flyktingförvar vid staden Zintan, där det bor 654 flyktingar och migranter, beskriver FN levnadsförhållandena som omänskliga. De boende uppges bli utsatta för nedbrytande behandling, bestraffning och möjligtvis även tortyr.

– Vi hittade dem allvarligt undernärda med brist på vatten. De var inlåsta i överfulla lokaler som stank av skräp och avföring från de överfulla latrinerna, säger FN:s talesperson Rupert Colville.

Annons
Han berättar att flera bara fick ett mål mat om dagen, som bestod av 200 gram ren pasta. Över 400 eritreaner, varav mer än 130 var barn, uppges bara ha fått hälften av den ransonen.

Utbredd tuberkulos

Sedan september i fjol har 22 personer i Zintanförvaret avlidit av tuberkulos. Vid FN-besöket var 60 personer drabbade och inlåsta i en isolering som Colville beskriver som helvetesliknande.

– Tuberkulos behöver inte vara dödligt, men under de här förhållandena så är det uppenbart att människor dör av det och att fler riskerar att dö. Det här är en riktig kris, säger han.

Försvunna migranter

Sedan april har den libyska kustbevakningen skickat hundratals människor till en anläggning vid den libyska kuststaden Al-Khoms som drivs av det statliga departementet DCIM. Bland annat blev 203 personer ditskickade den 23 maj.

– DCIM säger nu att de bara har 30 migranter på sin anläggning, vilket är väldigt oroande då det har rapporterats om att migranter säljs som tvångsarbetare till smugglare, säger Rupert Colville.

Det har även rapporterats om att kvinnor säljs för att utnyttjas sexuellt. Rupert Colville kräver att libyska myndigheter omedelbart ska starta en utredning för att hitta de saknade personerna.

Libyen har blivit det huvudsakliga avreselandet för migranter som försöker korsa Medelhavet. Flyktingsmugglare har kunnat utnyttja det kaos som råder i landet sedan den tidigare diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011.

Fler än 75 000 människor har fördrivits i de senaste striderna och över 500 dödats, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Inbördeskriget i Libyen står mellan krigsherren Khalifa Haftars styrkor och den av FN erkända regeringens armé. 

Fakta: Kaoset i Libyen

  • Libyen är splittrat i flera delar som styrts av olika politiska fraktioner.
  • Demonstrationer i grannländerna Tunisien och Egypten i början av 2011 utlöste en väpnad revolt mot diktatorn Muammar Gaddafi. Den 20 oktober fångas han och dödas i hemstaden Sirte öster om Tripoli och en övergångsregering bildas.
  • Under de kommande åren leder attacker mot ambassader och konsulat, däribland USA:s, till att flera länder kallar hem ambassadpersonal från Libyen.
  • Efter en maktkamp mellan flera grupper 2014 bildas två regeringar. I Tripoli, huvudstaden som ligger i den västra änden av landets Medelhavskust, finns en internationellt erkänd enhetsregering. I Tobruk, en kuststad i öst, finns en annan regering som stöds av fältmarskalken och krigsherren Khalifa Haftar.
  • Västmakter anser att Tripoliregeringen är det bästa alternativet för att stävja ett rådande kaos med extremistiska och islamistiska grupperingar. Tobrukregeringen får å sin sida stöd för sin sak av Egypten och flera arabländer, som anser att dess hårdhandskar är det bästa alternativet.
  • Sommaren 2017 enades sidorna i princip om vapenvila. I maj i fjol kom de överens om att hålla president- och parlamentsval, men några sådana har ännu inte genomförts.
  • Parallellt med det instabila läget i landet har Libyen också blivit en knutpunkt för smuggling av migranter och flyktingar till Europa, inte minst från afrikanska länder söder om Sahara.
  • I år har Khalifa Haftar och hans Libyens nationella armé (LNA) i en svepande offensiv lagt under sig stora delar av landet och attackerar Tripoli, men har kört fast när motståndet hårdnat.
  • Källa: Landguiden/UI med flera (TT)
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Joe Exotic har cancer – vill bli benådad

Joe Exotic blev känd genom serien "Tiger king" och har nu drabbats av cancer. Pressbild.
Foto: Netflix

Joe Exotic blev känd genom serien "Tiger king" och har nu drabbats av cancer. Pressbild.

Joe Exotic har prostatacancer.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan