|

Strömavbrott i Sydamerika – miljoner utan el

NyhetsbildZoom
Ett massivt strömavbrott har drabbat Argentina och Uruguay, där sammanlagt 48 miljoner människor bor. Foto: Victor R. Caivano
Ett massivt strömavbrott har slagit ut stora delar av Sydamerika. Särskilt drabbade är Argentina och Uruguay, där sammanlagt 48 miljoner människor bor.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Strömavbrottet inträffade vid sju-tiden på söndagsmorgonen, lokal tid.

Argentina och Uruguay har ett gemensamt kraftverk i dammen Salto Grande i Uruguayfloden, och enligt det argentinska elbolaget Edesur beror elavbrottet på "ett stort fel i det elektriska sammankopplingssystemet".

Delar av Brasilien, Paraguay och Chile är också drabbade, skriver den argentinska tidningen Clarín.

Exakt vad som orsakat strömavbrottet är ännu okänt, men i vissa städer är elen nu tillbaka. Edesur skriver på Twitter att systemet har börjat startas upp igen men att det kommer att ta flera timmar innan felet är åtgärdat.

– Inom sex till åtta timmar väntas elen vara tillbaka, säger Daniel Russo på civilförsvaret i Argentina till El País.

Strömavbrottet sker samtidigt som delar av Argentina håller lokalval och flera provinser har tvingats skjuta upp röstningen. Även vattenförsörjningen och trafiken påverkas. Tågen står stilla och trafikljusen har slutat fungera.

Kommentarer
|

Brasilien överväger militärinsats mot bränder

Nyhetsbild
Satellitbild från Nasa som visar bränderna i Amazonas regnskog. Foto: Nasa/AP/TT
Medan skogsbränderna i Amazonas fortsätter trappar Brasiliens president upp ordkriget inför helgens G7-möte. Att diskutera bränderna i regnskogen stormakterna emellan påminner om kolonialism, anser Jair Bolsonaro – som nu överväger att beordra ut militären för att stoppa bränderna.

Mest läst senaste veckan