– De skulle ha varit i luften ganska snart. Saker skulle ha hänt och vi skulle ha kommit till en punkt där det inte fanns någon återvändo, säger Trump i en intervju med NBC News.

Trump upprepade även sitt tidigare budskap om att det var uppskattningen att 150 personer skulle dödas vid anfallet som fick honom att ändra sig.

– Jag tänkte på det en sekund och sade: Vet ni vad, de sköt ned en obemannad drönare, ett plan, eller vad man vill kalla det. Och här sitter vi med 150 döda personer omkring en halvtimme efter att jag gett grönt ljus. Jag gillade inte det. Jag tycker inte att det är proportionerligt, säger han.

Samtidigt förbereder sig USA på att evakuera närmare 400 personer som arbetar för bolagen Lockheed Martin och Sallyport Global från en militärbas i Irans grannland Irak. Det uppger källor för nyhetsbyrån Reuters.

Basen Balad, omkring åtta mil norr om Bagdad, träffades av tre granater förra veckan, en attack som ingen har tagit på sig ansvaret för. I liknande attacker har lokala myndigheter pekat ut Iranstödd Shiamilis som misstänkta.