|

Färre beredda att pruta på levnadsstandarden för att skydda miljön

Få är redo att sluta äta kött för miljöns skull. Zoom
Foto: Mikael Sjövall/SPT

Få är redo att sluta äta kött för miljöns skull.

Få är redo att ge upp bilen eller att sluta äta kött för klimatets skull.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Majoriteten av finländarna är redo att ändra sina levnadsvanor för att skydda miljön, men de är ändå färre än för tio år sedan, skriver Näringslivets delegation (Eva) i ett pressmeddelande. Det framkommer i Evas undersökning om värderingar.

Enligt undersökningen svarar 54 procent att de är beredda att pruta på sin egen levnadsstandard för miljöns skull. 2009 var motsvarande siffra 67 procent och toppåret var 1992 då 75 procent var redo att pruta på sin levnadsstandard.

– Under riksdagsvalet fick framför allt klimatpolitiken mycket uppmärksamhet. Med tanke på det är det överraskande att fler inte är redo att pruta på sin egen levnadsstandard. Många är ändå redo att minska energiförbrukningen och konsumtionen, men inte att sluta köra bil eller äta kött, säger Evas forskningschef Sami Metelinen i pressmeddelandet.

Undersökningen bygger på över 2 000 enkätsvar som har samlats in av marknadsundersökningsbolaget Taloustutkimus. Undersökningarna har gjorts sedan 1984.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Finländare i 40-årsåldern död i vindkraftspark i Norge

En finländsk medborgare har dött i en vindpark i Norge.
Foto: Michael Mueller/Flickr

En finländsk medborgare har dött i en vindpark i Norge.

En finländare uppges ha fallit och dött i en vindkraftspark som är under konstruktion i Norge.

Mest läst senaste veckan