|

Drunknad tvååring väcker migrationsdebatt

Rosa Ramirez, barnets farmor, håller upp sitt döda barnbarns leksaker. Zoom
Foto: Antonio Valladares

Rosa Ramirez, barnets farmor, håller upp sitt döda barnbarns leksaker.

En bild på en man och hans dotter som drunknat när de försökt ta sig in i USA har väckt debatt och reaktioner.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Dödsfallen är långt ifrån de första i gränsområdet och Mexikos president skyller situationen på USA:s migrationspolitik.

En man ligger med huvudet nedåt i vattnet i floden Rio Grande. Hans 23 månader gamla dotter är inlindad i hans t-shirt och hennes lilla arm är virad runt hans hals. Pappan, Óscar Alberto Martínez Ramírez från El Salvador, och hans dotter Valeria hittades drunknade efter att ha försökt ta sig över floden som skiljer Mexiko från USA.

Bilden väcker minnen från fotot på treårige syriske pojken Alan Kurdi som drunknade i Medelhavet 2015 och reaktionerna är starka.

"Trump bär ansvaret"

Annons
– Vi har alltid fördömt att när avslagen i USA blir fler förlorar människor sina liv i öknen eller när de korsar (floden), säger Mexikos president Andrés Manuel López Obrado, enligt Nyhetsbyrån AP.

"Trump bär ansvaret för de här dödsfallen", twittrar den demokratiske Texaspolitikern Beto O'Rourke, som siktar på att bli demokraternas presidentkandidat.

Pappan hade simmat över floden med dottern. När de kom fram till den amerikanska sidan satte han ned henne på stranden och återvände för att hjälpa sin fru över. Men när flickan såg sin pappa simma bort från henne kastade hon sig i vattnet efter honom, skriver AP. Óscar Alberto Martínez Ramírez fick tag i dottern men båda sveptes bort i floden och drunknade framför hustruns ögon.

Stödpaket

Häromdagen hittades en kvinna och tre små barn döda i södra Texas efter att ha korsat gränsen från Mexiko. De tros ha dött av hetta och uttorkning. Människorättsorganisationer och jurister har slagit larm efter det att 250 barn hållits inlåsta i veckor i en överfull gränspatrullstation under vedervärdiga förhållanden. De flyttades under tisdagen men 100 av dem är nu tillbaka på samma undermåliga förläggning, rapporterar CNN.

Händelserna har väckt debatten om USA:s president Donald Trumps hårda migrationspolitik till liv. Representanthuset, som styrs av demokraterna röstade under tisdag kväll genom ett stödpaket på 4,5 miljarder dollar.

Vita huset har inte kommenterat bilden på den drunknade tvååringen och hennes pappa.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Inget hopp om att rädda fler – "Vi tror inte det finns överlevande på vulkanön"

Vulkanön fotograferad för drygt en vecka sedan.
Foto: Torsten Blackwood/Lehtikuva

Vulkanön fotograferad för drygt en vecka sedan.

Flera personer har omkommit i ett vulkanutbrott på den nyzeeländska ön White Island. Ytterligare ett antal personer saknas. Den obebodda vulkanön är ett populärt turistmål.

Mest läst senaste veckan