Wasaline gjorde alla tiders rekordkvartal

Peter Ståhlberg Zoom
Foto: Arash Matin

Peter Ståhlberg

Årets andra kvartal blev det bästa för Wasaline sedan man började trafikera år 2013.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Rederiet Wasaline slog nytt passagerarrekord i juni, då åkte nämligen 25672 passagerare med färjan Wasa Express mellan Vasa och Umeå. Det gamla rekordet på 23293 passagerare var från juni förra året. Men det är inte bara juni som gått bra, hela det andra kvartalet i år visar ett bättre resultat än samma period i fjol – det är till och med rederiets bästa kvartal någonsin sedan man började trafikera 2013.

Jämfört med fjolårets rekordkvartal ökade antalet passagerare nu med 4,2 procent, antalet personbilar med 8,6 procent och fraktenheterna med 6,6 procent.

Omsättningen ökade med 10,8 procent till 5,3 miljoner euro.


Fler avgångar än i fjol

Annons

Wasalines vd Peter Ståhlberg är nöjd. Han säger att en orsak till uppgången – i både passagerarantalet och frakten – är att man tidigare i vår satte in fler avgångar för att utöka kapaciteten. Under det andra kvartalet har man gjort 9,4 procent fler resor över Kvarken jämfört med samma period i fjol.

– Vi har kört mera och även fått en mera attraktiv tidtabell från Umeå, så att man kan vara längre där. Och så kör vi resan snabbare nu, på bara tre och en halv timme. Vi har också haft en bra prisbild och inte just dumpat några priser.


Svenska passagerarna ökar

Ståhlberg säger att framför allt fler svenskar hittar till dem nu. 

– Där har det skett en stor ökning, det ser vi på alla produkter. Finland och Vasa blir mera känt hela tiden.

– Vi jobbar också med marknadsföringen. Vi har flera samarbetspartner nu, som Power Park, Ähtäri djurpark och Visit Vasa, som vi gör gemensamma kampanjer med rätt flitigt.


"Måste jämföra oss med marknaden"

Ståhlberg säger ändå att det är svårt att peka ut några enskilda faktorer som lett till det lyckade resultatet – det handlar om helheten.

– Det blir intressant att se sen när marknadsandelarna kommer, men oftast så följer vi samma cykel som de andra. När det går sämre för oss så brukar det vara hela trafiken som svackar, och när den går bra så går det bra för oss.

– Så det är intressant att följa med. Vi kan inte bara tycka att vi är jättebra om vi är bättre än i fjol, utan måste ju jämföra oss med marknaden – det är där vår mätare är.


Tillväxt en förutsättning

Han konstaterar ändå att situationen ser lovande ut inför att den nya Kvarkenfärjan börjar trafikera om något år.

– Det är ju en förutsättning att vi växer. Vi kan inte bara vänta på nya färjan utan måste hela tiden jobba med den produkt vi har, säger han.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan