Flodkräftan har försvunnit i snabb takt i Finland, framför i Södra Finland där de förekommer naturligt, skriver Finlands miljöcentral i ett pressmeddelande. Flodkräftan har nu markerats som starkt hotad. Det har också två skaldjursarter som lever i fjällsjöarna i Lappland: Fjällsköldbladfoting (Lepidurus arcticus) och Sjösyrsa (Gammaracanthus lacustris).

Till vänster en amerikansk signalkräfta och till höger den inhemska flodkräftan. Signalkräftan har oftast en ljus fläck på framklorna och slätt skal, medan flodkräftan har små taggar längs gränsen mellan huvudet och ryggskölden. Flodkräftan har ofta rikligt med små taggar och vårtor på klorna.


Flodkräftan hotas huvudsakligen på grund av signalkräftan, som ursprungligen kommer från Nordamerika och som har planterats i våra vatten. Signalkräftorna tål kräftpesten bättre, men därför sprider de också den förödande sjukan. Signalkräftan klassificeras av EU som en invasiv art och det är förbjudet att plantera den i sjöar sedan 2016.

Myndigheterna ser ändå inget skäl att begränsa kräftfisket. Arten hotas inte av överfiske, utan kräftpest, och kräftfiske kan till och med uppmuntra att skydda arten mer effektivt.