|

Instagram ska osynliggöra hatare

Instagram lanserar två nya funktioner för att motverka näthat. Arkivbild. Zoom
Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Instagram lanserar två nya funktioner för att motverka näthat. Arkivbild.

Instagram släpper snart två nya funktioner, skriver sociala medier-jätten i ett blogginlägg. Ändamålet är att stävja hatiska kommentarer.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den ena funktionen kallas "restrict" och innebär att en kontoinnehavare kan begränsa en hatisk följare eller användare. Den begränsade personens kommentarer blir då osynliga för alla – utom för den som har skrivit dem. Således kan en användare fortsätta bedriva näthat i det tysta.

En person som är begränsad av en kontoinnehavare kan inte heller se när den personen är aktiv, eller om den har läst direktmeddelanden.

I den andra funktionen använder Instagram artificiell intelligens, AI, för att känna igen näthat. Om en användare vill skriva en elak kommentar får den en kontrollfråga som undrar om texten verkligen ska publiceras.

I tester av funktionen har flera personer valt att ta bort sina kommentarer, enligt Instagram.

|

De skapar ett unikt österbottniskt verk – "Lämpligt att man sätter upp musikalen med studerande"

Musikstuderande har engagerats i musikalprojektet. Från vänster i bild Daniel Edberg, Robin Turunen och Filip Rosengren.
Foto: Jessica Poikkijoki

Musikstuderande har engagerats i musikalprojektet. Från vänster i bild Daniel Edberg, Robin Turunen och Filip Rosengren.

Hur ska en mamma hantera att hennes son blir vuxen och själv väljer hur han vill leva? Frågan lyfts i en nyskriven österbottnisk musikal.

Mest läst senaste veckan