|

Instagram ska osynliggöra hatare

NyhetsbildZoom
Instagram lanserar två nya funktioner för att motverka näthat. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Instagram släpper snart två nya funktioner, skriver sociala medier-jätten i ett blogginlägg. Ändamålet är att stävja hatiska kommentarer.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den ena funktionen kallas "restrict" och innebär att en kontoinnehavare kan begränsa en hatisk följare eller användare. Den begränsade personens kommentarer blir då osynliga för alla – utom för den som har skrivit dem. Således kan en användare fortsätta bedriva näthat i det tysta.

En person som är begränsad av en kontoinnehavare kan inte heller se när den personen är aktiv, eller om den har läst direktmeddelanden.

I den andra funktionen använder Instagram artificiell intelligens, AI, för att känna igen näthat. Om en användare vill skriva en elak kommentar får den en kontrollfråga som undrar om texten verkligen ska publiceras.

I tester av funktionen har flera personer valt att ta bort sina kommentarer, enligt Instagram.

|

Eva Spikbacka ställer ut i gamla studiestaden – "För mig handlar konsten om att få syn på sig själv"

Nyhetsbild
För tillfället är det inte särskilt hippt att arbeta med stillbilder inom samtidskonsten, säger konstgrafikern Eva Spikbacka. Under Nykarlebyveckan ställer hon ut på Ateljé Tripod i Nykarleby, sin gamla studiestad. Foto: Jessica Poikkijoki
Ett förlorat manuskript och fantasidjur som inte lämnar henne ifred. Eva Spikbacka berättar om livet som bildkonstnär.

Mest läst senaste veckan