|

FN-rapport: Klimatförändringen hotar de globala utvecklingsmålen

NyhetsbildZoom
Enligt FN-rapporten som publicerades i veckan behövs snabbare åtgärder för att stoppa klimatförändringen. Foto: SPT/SPT
FN har publicerat sin årliga rapport om genomförandet av de globala målen för hållbar utveckling i samband med sitt uppföljningsmöte i New York.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Uppföljningsrapporten varnar om att de framsteg som gjorts i fråga om avskaffandet av extrem fattigdom och hunger riskerar stanna upp. Risken finns också att man börjar backa i frågan, om inte ambitionsnivån angående bekämpandet av klimatförändringen och den växande ojämlikheten höjs.

Rapporten är den fjärde sedan 2015, då världens länder enades om Agenda 2030.

Enligt rapporten har dödligheten bland barn under fem år sjunkit från 9,8 miljoner år 2000 till 5,4 miljoner 2017. Tack vare vaccinering har antalet dödsfall på grund av mässling minskat med 80 procent under samma tidsperiod. Tillgången till elektricitet har också förbättrats: i dag har nio av tio människor i världen tillgång till el.

Andelen människor som lever i extrem fattigdom har sjunkit från 36 procent till under 9 procent från 1990 till 2018. Framstegen är anmärkningsvärda, men nu håller takten på att sakta av, särskilt på grund av omfattande konflikter och ökad sårbarhet till följd av naturkatastrofer.

Snabba åtgärder behövs

Enligt rapporten ökar ojämlikheten både mellan och inom länder. Sämst klarar sig länderna söder om Sahara och i Sydasien, och av väldens fattiga människor bor en betydligt större andel på landsbygden än i städer. Ungdomar är oftare arbetslösa än äldre generationer.

Enligt rapporten är man mest oroad för utvecklingen om klimat- och miljömålen. Klimatförändringen påverkar kraftigt de övriga globala målen. Rapporten säger att den fördjupar ojämlikheten och orsakar problem för livsmedelsförsörjningen, människors hälsa och säkerheten.

I rapportens förord vädjar FN:s generalsekreterare António Guterres för snabbare och mer beslutsamma åtgärder för att få till stånd en förändring.

Rapporten The Sustainable Development Goals 2019 offentliggjordes tisdagen den 9 juli i samband med FN:s politiska högnivåforum för hållbar utveckling.

|

En 85-årig cyklist krockade med bil i Riihimäki

Nyhetsbild
En kvinna krockade med en cyklist i Riihimäki på lördagen. Cyklisten dog på olycksplatsen. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
En 85-årig man omkom på sin cykeltur i Riihimäki under lördagen. Cyklisten krockade med en bil och dog av sina skador.

Mest läst senaste veckan